МОСКВА, 21 септември. /ТАСС/. Руското правителство въведе временно ограничение върху износа на бензин и дизел, за да стабилизира вътрешния пазар. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета на министрите.

“Русия въведе временни ограничения върху износа на автомобилен бензин и дизелово гориво. Указ за това беше подписан от министър-председателя Михаил Мишустин. Решението беше взето за стабилизиране на цените на горивата на вътрешния пазар”, се казва в съобщението.

Според кабинета на министрите временните ограничения „ще помогнат за насищане на пазара на горива, което от своя страна ще намали цените за потребителите“.

Преди това, за да стабилизира ситуацията на пазара на горива, правителството увеличи стандартите за доставка на автомобилен бензин и дизелово гориво на борсата. Организиран е и ежедневен мониторинг на закупуването на горива за нуждите на земеделските производители с бърза корекция на обемите.

Относно ситуацията с горивото

Борсовите цени на бензина и дизеловото гориво достигнаха рекордни нива през последните месеци, но започнаха да падат през тази седмица. Миналата седмица източник каза на ТАСС, че руското правителство обмисля два варианта за стабилизиране на цените на горивата: пълна забрана на износа на петролни продукти за определен период, за да насити пазара, както и увеличаване на експортното мито до 250 долара за тон петролни продукти. Преди ден първият заместник-ръководител на Министерството на енергетиката на Руската федерация Павел Сорокин каза, че защитното мито върху износа на гориво от Руската федерация се разглежда като една от възможните мерки за стабилизиране на пазара, но въпросът за компенсациите за рафинериите във връзка с него не е разрешено.

Вицепремиерът Александър Новак по-рано обясни увеличението на цените на горивата на едро с повишаване на цените на петролните продукти на световните пазари, както и с обезценяване на рублата спрямо долара.