По-голям интерес към благотворителната кампания за събиране на капачки, стотинки и кенчета с цел закупуване на операционна маса за Отделението по акушерство и гинекология на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Добрич отчитат нейните организатори от сдружение „Заедно правим добрини“.

Днешната им акция на пл. „Свобода“ започна в 10:00 часа и ще продължи до 15:00 часа. Освен с пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и жълти стотинки, желаещите да помогнат могат да го сторят и като закупят торбичка за многократна употреба с логото на кампанията срещу сумата от 10 лева.

„Още в 9:00 часа, когато дойдохме да се подготвим, бяха дошли доста хора от околни села, от Балчик, Генерал Тошево и Тервел да оставят капачки и стотинки, въпреки че събитието е обявено за 10:00 часа“, каза за БТА Йоанна Койчева от сдружението.

„Интересът е много по-голям от предния път, защото все повече хора ни познават“, допълни Димитрина Младенова.

За закупуването на операционната маса са необходими около 40 хил. – 45 хил. лева, припомни Милена Савова. „Надяваме се да успеем да съберем цялата сума. Очакваме хората, които имат възможност, да се включат не само със стотинки или като закупят торбичка. Банковата ни сметка е обявена в интернет – ако желаят, могат да дарят и повече пари. Ще сме им много благодарни. Все пак кампанията е за нашата болница и за нашия град“, каза още тя.

През април от сдружението съобщиха, че от целта ги делят около 25 хил. лева. Оттогава са получили едно по-голямо дарение в размер на 500 лева, сподели Димитрина Младенова.

Трите организаторки призовават гражданите да предават само и единствено пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, за предпочитане – в торби или кашони.

Миналогодишната кампания на сдружението за закупуване на трансдюсер за детското отделение в МБАЛ – Добрич събра 4,5 тона пластмасови капачки. Отделно, с дарения от граждани, организацията е закупила и два монитора за пациенти, родилно легло и видеоларингоскоп за нуждите на лечебното заведение.

АЛЕКСАНДРА АНТОНОВА

https://bta.bg/