Част от хотелите в Балчик, настанили украински граждани, ще продължат да работят и по новата програма за подпомагане от 15 лв., одобрена от Министерския съвет. В момента около 7000 са украинците на територията на област Добрич, получили временна закрила, а местата във ведомствените бази по данни на областната администрация са едва около 500. Според хотелиерите предвидената сума за подслон и изхранване е изключително недостатъчна и трябва да бъде преосмислена.

Украинските граждани, дошли в България повече като туристи, вече напуснаха страната ни и тук са само крайно нуждаещите се бежанци, които наистина няма къде да отидат, категорична е Наталия Атанасова. Нейният хотел ще продължи да се грижи за около 150 бягащи от войната лица.

Според Александра Джафарова, управител на друг от хотелите в Балчик, помощта трябва да бъде увеличена на поне 20 лв. на човек. Според нея трябва да се премахне и условието след започване на работа украинците да напускат хотелите или ведомствените бази до месец.  https://bnr.bg/varna