ПОЛЕЗНИ И ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ В БОРБАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

0
1584

Диетолози посочиха 2 български храни в борбата срещу коронавируса, които са по-силни от цитрусите

Експертите смятат, че витамините ще помогнат за укрепване на имунитета. Това преди всичко е витамин С.

Основният му източник не са цитрусовите плодове, припомниха лекарите, а киселото зеле и чушката. Те имат десет пъти повече витамин С от портокалите.

Последното не се препоръчва, ако имате висока киселинност в организма. В този смисъл киселото зеле (между другото, той е и естествен пробиотик за червата) също превъзхожда цитрусовите плодове.

„Също така не бива да се пренебрегва тъмнозелените зеленчуци: спанак, маруля, магданоз. Трябва да ядете моркови и броколи “, каза диетологът Маргарита Королева.

Специалистът добави, че за имунитет е добре сутрин да ядете шепа ядки (около 30 грама) и повече протеини през деня.

За използването на чесъна, някои експерти бяха скептични, съветвайки да не се прекалява с продукта.

„Единствената полза от чесъна е, че хората просто се отклоняват един от друг и спазват уважителна дистанция. За да се предотврати развитието на инфекции, навременната вентилация и измиването на ръцете ще дадат много повече резултати от чесъна “, каза Сергей Облажко, диетолог.

Строго забранени: Храни, които не бива да се ядат при вирусно заболяване

Човек е това, с което се яде, а често пъти и самата храна може да бъде лекарство. Едва ли има някой, който да не се съгласи с тези твърдения.

Но каква е най-правилната диета по време на периода на заболяване, така че хем да помогнем на тялото ни, но и да не го лишаваме от нужните вещества.

Предлагаме ви да се запознаете с кои продукти е най-добре да се разделите, ако сте болни.

При грип и настинки храната трябва да е възможно най-лека и здравословна. Следователно пациентът ще трябва да ограничи мазни, пикантни и пушени храни. Изключите всяка храна, приготвена при пържене.

Не злоупотребявайте със солени храни, тъй като солта се задържа в тялото и увеличава тежестта върху бъбреците.

По време на болестта всякакви полуфабрикати и продукти за бързо хранене също са забранени. Тъй като те възпрепятстват функционирането на стомашно-чревния тракт, силите на тялото ще отидат за възстановяване на храносмилателните функции, а не за борба с вирусите и бактериите.

Учените също са доказали, че сладкишите влияят отрицателно върху функцията на клетките, които устояват на патогените по време на заболяване.

Освен всичко друго, по време на заболяването си струва да се изключи употребата на алкохол, тъй като той намалява имунитета и нарушава функционирането на черния дроб.

Консумацията на кафе и силен чай също трябва да бъде ограничена, тъй като те водят до дехидратация, което е напълно неприемливо при настинки, ТОРС и грип.

Важно е да разберете: за да се справите бързо с болестта, трябва не само да спазвате режима на лечение, предписан от лекаря, но и да спазвате определена диета. / zdrave.to

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академияна сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет “Джон Хопкинс”.