Корпусът на Титаник, намиращ се на голяма дълбочина на дъното на Атлантическия океан, продължава да се руши. Това се доказва от снимки, направени миналото лято с помощта на роботизирани подводници.

На снимките можете да видите, че по-голямата част от парапета на носа на кораба липсва. Така челният участък с дължина 4,5 м се е откъснал, според данните от сканирането той лежи на морското дъно.

Предишният път, когато Титаник беше инспектиран през 2022 г. и тогава секцията беше на мястото си. Очевидно се е сринал през последните две години.

Известно е, че Титаник е потънал през април 1912 г. Той потъна на дълбочина над 3800 метра на участък от морското дъно край бреговете на Нюфаундленд, Канада. През 1985 г. екип от изследователи открива останките и прави първите снимки.
Парапетите на палубата са запазени повече от 100 години под водата. Но морските микроорганизми постепенно ги подкопаваха, постепенно превръщайки твърдата структура в сталагмити от ръжда.

Експертите смятат, че пълното унищожаване на кораба е само въпрос на време. Преди това да се случи, те възнамеряват да запазят и спасят колкото е възможно повече. По време на новата експедиция двете устройства направиха повече от два милиона снимки и записаха 24 часа HD филм. Планирани са и по-нататъшни гмуркания – според изследователите колапсът на Титаник може да отвори достъп до вътрешните пространства, където преди устройствата не можеха да достигнат.

Експедицията от 2024 г. също откри изгубения артефакт. Това е 60 см висока бронзова статуя на Диана от Версай, която някога е украсявала кабината на първа класа. Снимки от нея са направени през 1985 г., но точното местоположение на статуята остава неизвестно. В новите изображения изследователите са видели артефакт, лежащ сред отломките в утайката. „Даяна“ може да бъде издигната на повърхността и изложена на публичен показ, съобщава The Daily Mail.

По-рано беше съобщено, че златен часовник от Титаник е бил продаден за 1,5 милиона долара . Тази сума стана рекордна.