5 168 лева са събрани от дарителската кампания за петте деца от Кардам, чиито брат Стефан, на 7 години, почина внезапно. В Община Генерал Тошево бяха отворени дарителските кутии, поставени в Генерал Тошево, Добрич, Варна и Кардам. Вили Димитрова, инициатор на кампанията, и представителят на Сдружението „Родители, обединени за децата“ Олга Дякова, обявиха събраните средства. Парите от всички дарителски кутии общо бяха 4 048 лева. Отделно в банковата сметка на децата има налични 1 120 лева. Очаква се Общинският съвет на Генерал Тошево да гласува отпускане на 2 000 лева в помощ на петте деца от Кардам.

„Всички средства ще отидат за ремонт на къщата, в която живеят децата, с баба си и дядо си. Ако не стигнат, ще направим нова кампания с дарителски кутии“, каза Вили Димитрова.

Към момента петте деца, бабата и дядото живеят в съседката, която ги приюти преди месец. Семейството има всичко, от което се нуждае – храна, дърва, дрехи, децата са получили и много подаръци за Коледа.

Майката Росица Маринова все още не се е върнала при децата си. Тя си замина на 10 декември и оттогава никой не знае къде е. В селото се говори, че заживяла с някакъв овчар в Харманли, но няма потвърждение. Росица дори не е говорила с децата си.

Трагедията с мистериозната кончина на 9-годишния Стефчо на 27 октомври потресе цялата държава. След всички експертизи стана ясно, че причина за смъртта на детето е отравяне с фосфин. Отровният газ бил в таблетки срещу гризачи, които пък били открити в направени дупки в стената, замазани отгоре с кал. Токсичното вещество става опасно при съприкосновение с вода. Влажната замазка още повече е ускорила отделянето на отровния газ. Таблетките били открити зад леглото на Стефан. Детето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа. Количеството фосфин, вдишано от Стефан, е било значително над нормите, описани в специализираната литература, които предизвикват смърт. НДТ