Чакат се резултати от дивото прасе, изхвърлено от морето в района на Нов плаж в Балчик

 

Вчера се проведе редовно заседание на Областна епизоотична комисия. То бе ръководено от областния управител Красимир Кирилов. На него присъства и заместник-областният управител Живко Желязков. Секретарят на Комисията и директор на ОДБХ Добрич д-р Анелия Андонова запозна присъствалите на заседанието с актуалната обстановка в областта и страната за последните две седмици. „Няма нови случаи на АЧС в област Добрич. В страната последно получихме сведение за регистриран случай на територията на област Габрово. Всички констатирани случаи са при диви прасета. Продължава спазването на мерките, които са разписани“ – каза д-р Андонова. Тя информира, че се очакват резултатите от пробите на диво прасе, за което е бил подаден сигнал през почивните дни. Касае се за труп на диво прасе – около 20 кг, силно разложен, който е бил изхвърлен в района на Нов плаж в Балчик, поясни директорът на ОДБХ Добрич.

Тя информира, че продължава контролът, съвместно с ДФ „Земеделие“, както и проверки на стопаните, получили средства за дезинфекция на задни дворове. По думите й, досега няма установен случай на ново зареждане в дворове, чийто стопани са получили парични суми за обеззаразяване на стопанствата си.

Областният управител припомни, че е забранено пасищното отглеждане на прасета, както и че е в сила забраната за организиране и провеждане на пазари на свине.

loading...