Носталгия с вкус. Пет рецепти за ястия от любимите съветски филми

0
5
  • Не само актьори, сюжети и цитати от съветски филми оставиха своя уникален отпечатък в историята. Героите на съветското кино също обичаха да ядат вкусна храна. Спомнете си известната игра от „Диамантената ръка“ и желираната риба от „Иронията на съдбата“ или „Насладете се на банята“ във филма „Иван Василиевич сменя професията си“, барбекюто в „Операция „Y“ и други приключения на Шурик“, празниците в! филмът „Москва не вярва на сълзи“. Ястията и хранителните продукти в съветското кино разкриха стандарта на живот на герои или дори цяла епоха. Материалът MIR24.TV съдържа пет рецепти за ястия от популярни съветски филми.

Диетично пиле от барманката Вера („Гара за двама“)

Легендарното диетично пиле в лиричната комедия се сервира от барманката Вера (Людмила Гурченко) на пианиста Платон Рябинин (Олег Басилашвили) в столовата на жп гарата на несъществуващия град Заступинск.

Продукти:
Пилешки бутчета – 800 грама;
вода – 1,5 литра;
Лук, моркови – по 1 брой;
Подправки: сол, черен пипер, дафинов лист – на вкус.

Начин на приготвяне:
За да стане месото още по-крехко и вкусно, трябва да го поставите в гореща вода. Ако имате нужда от вкусен бульон, сложете месото в студена вода. За да направите ястието по-питателно, по-добре е да не отстранявате кожата от краката. Отстранете пяната от врящия бульон, добавете лука и морковите, сол и гответе птицата на слаб огън до готовност, около 40 минути.

 

Носталгия с вкус. Пет рецепти за ястия от любимите съветски филми
Кадър от филма “Гара за двама”/реж. Елдар Рязанов/киностудия „Мосфилм”, Шесто творческо обединение/1982г

 

Картофена запеканка от готвачка Тося („Момичета“)

Опитайте да направите гювеча, за което говори Тося Кислицына (в изпълнение на Надежда Румянцева). Според нея от картофи могат да се приготвят много ястия. Това са пържени картофи, варени картофи, картофи с гъби, картофена баница, картофена гювеч…

Съставки:
Картофи – 700 грама;
Мляно месо – 400 грама;
Масло – 100 грама;
Мляко – 100 ml;
Яйце – 1 бр.;
Заквасена сметана – 100 грама;
Брашно – 100 грама;
Лук – 100 грама;
Зелените, сол, черен пипер – на вкус.

Приготвяне:
Сварете картофите. Намачкайте го с преса, добавете маслото, яйцето и млякото. сол. Разбъркайте сместа с бъркалка. В един тиган запържете до омекване наситнения лук, в друг – каймата. Към каймата се добавят сол, черен пипер, брашно и се оставя да къкри 5 минути. След това добавете запържения лук.

Формата за печене трябва да се намаже с масло, след което да се сложи половината от пюрето. Разпределете и уплътнете с лъжица. След това излагаме готовата кайма. Отгоре е останалото пюре, което намазваме със заквасена сметана и украсяваме с билки. Пече се 30-40 минути.

 

Носталгия с вкус. Пет рецепти за ястия от любимите съветски филми
Кадър от филма „Момичета”/реж. Юрий Чулюкин/Филмова компания Мосфилм/1961 г

 

Пай „Ноктюрно“ от Надя Клюева („Най-чаровната и привлекателна“)

Инженер Наденка Клюева (Ирина Муравьова) почерпи гостите с пищен и вкусен пай „Ноктюрно“ в известната мелодрама на Джералд Бежанов „Най-очарователната и привлекателна“. Каним нашите читатели да приготвят този кинематографичен десерт.

Съставки:
Яйце (голямо) – 2 броя;
Пшенично брашно – 300 грама;
Захар – 250 грама;
Заквасена сметана – 200 грама;
Бакпулвер – 0,5 супени лъжици;
Ябълки (средни) – 3 броя;
Масло – 20 грама;
Канела – на вкус.

Начин на приготвяне:
Натрийте ръцете си в студено масло (20 грама), нарязано на кубчета, захар (20 грама), брашно (30 грама) и канела. Оформете малка наденица и я поставете във фризера. Пресейте останалото брашно с бакпулвера. Разбийте яйцата със захарта, добавете заквасена сметана към сместа, разбъркайте с миксер на ниска скорост. След това добавете брашното с бакпулвера. Всичко се смесва и отново се разбива с миксер.

Прехвърлете тестото в подготвената и намаслена тава. Украсете тестото с тънко ветрило от ябълки и поръсете с малко захар. След това трябва да поръсите пая със замразено тесто. Печете във фурната за около 50 минути.

 

Носталгия с вкус. Пет рецепти за ястия от любимите съветски филми
Кадър от филма “Най-чаровната и привлекателна”/реж. Гералд Бежанов/киностудия „Мосфилм”, второ творческо обединение/1985г

 

Желирана риба от Надя Шевелева („Иронията на съдбата, или Приятна баня!“)

„Иронията на съдбата или да се насладите на парата“ завинаги прослави това ястие, за което Иполит (Юрий Яковлев) каза фраза, станала популярна сред хората: „Каква отвратителна, каква отвратителна тази ваша желирана риба …“. Традиционният хит на съветската новогодишна трапеза от онова време беше желираната риба. Предлагаме рецепта за „Желирана щука“ от „Книга за вкусна и здравословна храна“.

Състав:
Щука – 1-1,5 килограма;
Желатин – 10-12 грама;
Лук – 1 бр.;
Дафинов лист – 1-2 броя;
Сол и подправки – на вкус.

Приготвяне:
Щука трябва да се почисти, измие и нареже на парчета. Сварете бульон от костите, главите (без хрилете), хайвера и корените с лука, като добавите сол и 1-2 дафинови листа. Когато бульонът е готов (15-20 минути), поставете парчета щука в тигана.
Когато рибата е готова, извадете парчетата и ги поставете в чиния или във форма като цяла риба, оставяйки малки празнини между парчетата. Поставете рибата на хладно място.

В получения бульон разтваряме накиснатия желатин, кипваме и прецеждаме през салфетка.
Украсете всяко парче щука с резени лимон, звездички, изрязани от моркови, листо зеленина и залейте с полученото желе на две-три добавки, за да не се разместят декорациите и парчетата щука да се напълнят с желе. Оставете съда на хладно място, докато желето се втвърди.

 

Носталгия с вкус. Пет рецепти за ястия от любимите съветски филми
Кадър от филма „Иронията на съдбата, или Насладете се на банята си!“/реж. Елдар Рязанов / Киностудия Мосфилм, Творческо обединение на телевизионните филми / 1976 г.

 

Патица с ябълки от Мюнхаузен („Същият Мюнхаузен“)

Помните ли патицата, която известният барон Мюнхаузен (най-добрата роля на Олег Янковски) толкова умело застреля? Поглезете себе си и близките си с такова ярко и сочно ястие.

Състав:
патица – 1,5-2 килограма;
Ябълки – 5-6 броя;
Сол и черен пипер – на вкус;
За маринатата: семена от копър, мащерка, смлян черен пипер, сушен босилек, смлян джинджифил, индийско орехче, сок от половин лимон.

Начин на приготвяне:
Натрийте патицата със сол и черен пипер, изчистете ябълките и без да отстранявате кожата, нарежете на едри филийки. Напълнете патицата с ябълки, натрийте патицата отвътре и отвън с марината. Защипете корема с клечки за зъби. Поставете маринованата патица в ръкав за печене и поставете във фурната за 2-2,5 часа (всичко зависи от съдържанието на мазнини в патицата).

За кората: Сложете птичия бульон, балсамовия оцет и захарта да заври и оставете да къкри 20 минути. Половин час преди печене извадете патетата от фурната и намажете със сместа. Повтаряйте процедурата на всеки 10 минути.

 

Носталгия с вкус. Пет рецепти за ястия от любимите съветски филми
Кадър от филма „Същият Мюнхаузен”/реж. Марк Захаров / Киностудия „Мосфилм“, Творческо обединение на телевизионните филми / 1980 г.