Новите депутати с по-високи заплати

0
145

България избра новите 240. За трети пъти проведохме извънредни избори за парламент и след този опит обаче не е ясно как ще се подредят играчите на политическата сцена. Сметките показват, че новите депутати ще взимат повече от предшествениците си, информира Нова телевизия.

Новите народни избраници ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от онези  в 47-oто Народно събрание. Причината е, че доходите на властта зависят от заплатите в обществения сектор, отчетени от НСИ в края на всяко тримесечие.

Така те, заедно с министрите и президента, са единствените в страната, чиито заплати гарантирано се променят 4 пъти в годината. В годините назад е имало редки случаи, в които заплатата в обществения сектор намалява и с това спадат и доходите на властта, но обикновено посоката е обратна – нагоре. Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Така на тръгване депутатите от предишния парламента са се подписвали за основно възнаграждение от над 4850 лева, като тук не се включват допълнителните пари за участия в комисии, както и класовете прослужено време. В първите си месеци новите избраници ще получават основна заплата от над 5140 лева.

Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия. А председател може да взима до 6945 лева. Копирано от standartnews.com

Председателя на парламента по правило взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на народните избраници ще получава основно възнаграждение от почти 8 хиляди лева, докато предшественикът му е взимал малко над 7 500.

Увеличава се и заплатата на президента – основното трудово възнаграждение на държавния глава вече е 10 290 лева. Копирано от standartnews.com

Едно е ясно – нови депутати ще имаме. Под въпрос остава дали тези нови депутати ще успеят да се обединят по някакъв начин, за да имаме и нови министри. Големият въпрос на следизборната седмица е ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство или не?

Аз смятам, че и международната общност ще задейства по някакъв начин това да се случи, тъй като има опасност да се спрат пари от ЕС. – натиск от Европа или и от другаде? – може и от САЩ донакъде, от ЕС донакъде. Защото е нормално една държава членка на ЕС да не е в едно безвремие политическо – да сформира един надежден кабинет, който да функционира нормално.

Бившият председрател НС Огнян Герджиков пред Нели Тодорова в “Обзора на седмицата”, че очаква и външен натиск за формиране на правителство.

“Аз смятам, че и международната общност ще задейства по някакъв начин това да се случи, тъй като има опасност да се спрат пари от ЕС. Може да се окаже натиск и от САЩ донакъде, от ЕС донакъде. Защото е нормално една държава членка на ЕС да не е в едно безвремие политическо – да сформира един надежден кабинет, който да функционира нормално”, подчерта Герджиков.