„Не бих приела поста министър на младежта и спорта. Всяко нещо е с времето си. Вече нямам самочувствие. Удивлявам се на самочувствието на тези хора, които заемаха този пост. Знам какво е спорта и какви са нуждите му. Мога наистина да работя за това, че спортът да е необходима дейност за човека, като въздуха. Знам какви програми трябва да се развиват. Знам, че нямаме държавна политика в това отношение.“ Това каза в предаване на Поглед ТВ пред Валентин Кардамски, известната българска състезателка, треньор по художествена гимнастика и хореограф, заслужил майстор на спорта Нешка Робева в отговор на зрителски въпрос.

Ние, българските избиратели, сме доста наивни. Хората са демотивирани и не вярват на партиите. Изпаднали са в тежка апатия и им се иска да вярват в някой политик. Е всеки се вкопчва в някого, при когото се е чувствал добре при неговото управление. Иначе как да си обясним тази любов към Бойко Борисов. Наскоро го слушах какво говори, ама то като го чуеш, ще решиш, че по негово време е текло мед и масло от небето – всичко било наред. Това отвратително говорене, че си има своите слушатели и те го повтарят пред други хора“, коментира Нешка Робева.

Според нея от България бяга интелектът. „През 1991-1992 г. говорих с Александър Лилов и той ми каза, че има разработена външна стратегия какво ще правят с нас. Още от ученическата скамейка са набелязвали децата ни, да им дават стипендии и да ги изтеглят, а на останалите у нас са им определяли битие на обслужващ персонал“, припомни си Нешка Робева.

„Не разбирам БСП. До едно време ми правеше впечатление Нинова като опозиция. Но сега в това управление, което си отива, позициите им са напълно неясни. Че какво като вдигали пенсиите? Цял свят ги вдига и инфлацията ги изяжда веднага. А народът обеднява“, сподели Нешка Робева впечатления за левицата и лидера ѝ. Тя добави, че не знае за кого ще даде гласа си на предстоящите избори.

На въпрос, дали отново ще сътвори танцов спектакъл, как би се казвал той и какво ще се разказва в него, Нешка Робева отговори: „Правих такъв по поезията на Вапцаров и Смирненски, друг по стихове на Ботев и Вазов. Този спектакъл го нарекохме „Площадът“. Да, актуални са в момента. Вапцаров, Смирненски, Гео Милев, поети наши, които са носили дух и сила. Тази сила може да се предаде на народа. Но нямам възможности да правя нови, макар че трета година си запазваме зала в НДК за 12 декември, за да отбележим 20-а годишнина от началото. Но затваряха страната за пандемията и така и не се случи. Нали сега времето е спряло. Сигурно ще го наречем „Времето е спряло“. Защото май наистина живеем в безвремие“, сподели Нешка Робева. По думите ѝ в изкуството е възможно да кажат важните неща на хората по различен начин от политиците и проповедниците. „Хората на изкуството, културата и науката са унизени и са принудени да правят компромиси. Малцина са онези, които не ги правят. И компромисите ги мачкат“, добави още тя.

„Демокрацията се изроди, особено с тази цензура. А със списъците, които правят на инакомислещите, тя отиде на боклука. Демокрацията ти дава правото да говориш, но те се правят, че не те чуват. Все едно те няма. Не те отразяват и показват. Дават противника, който не спира да си говори своето. Ами как могат да те окепазят, без да им се потърси каквато и да е отговорност? Има умора и апатия сред хората. Вазов има страхотно стихотворение, което се казва Апатията. Нека зрителите да го потърсят. Много неща е казал там“, коментира още Нешка Робева.

Какви спомени сподели Нешка Робева за големия български художник Светлин Русев, за процесите в България, за трудностите и разочарованията на народа, вижте във видеото.  https://pogled.info/