Заобикалянето на забраната за внос на руски петрол в Европа

Днес руската статистика е престанала да публикува оперативни данни за външната търговия и международните инвестиции (включително тяхната географска структура), но косвените доказателства показват, че търговските и икономически връзки на Русия се преориентират от Запад на Изток. И под източната посока имаме предвид преди всичко Китай.

Пекин заяви, че не подкрепя санкциите срещу Русия. Външнотърговският оборот между Китай и Русия през първите две тримесечия на тази година, както следва от китайската статистика, се е увеличил в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът обаче е преди всичко в руския износ за Китай. И то за сметка на петрола, единствено заради поскъпването му. Но руският внос от Китай е намалял значително.

Никой не спори, че трябва да търсим различни начини за поддържане и разширяване на нашите търговско-икономически отношения с Китай, но не си струва да разчитаме само на това. От моя гледна точка, днес потенциалът на такъв наш партньор като Индия, която е третата по големина икономика в света, явно е недостатъчно използван.

Ето и оценките на МВФ за дела на водещите страни в световния БВП към края на миналата година (%): Китай – 18,62; САЩ – 15,74; Индия – 6,90; Япония – 3,84; Германия – 3,32; Руска федерация – 3.07.

А сега да видим каква беше географската структура на външната търговия на Русия през миналата година. Китай беше водещ търговски партньор. Външнотърговският оборот между Русия и Китай възлиза на 140,71 млрд. долара, или 17,9% от общия търговски оборот на Руската федерация. В списъка на десетте най-големи търговски партньори виждаме страни като Германия (7,3%), Холандия (5,9%), Беларус (4,9%), САЩ (4,4%), Турция (4,2%), Южна Корея (3,8%) , Великобритания (3,4%), Казахстан (3,3%), Франция (2,8%).

А Индия е едва на 13-то място (след Полша и Япония). Стокообменът й с Русия през миналата година възлиза на 13,56 млрд. долара с дял от 1,7%.

Има ясно несъответствие между нивото на руско-индийската търговия и икономическия потенциал на Индия, освен това, става дума за страна, която е наш съсед, член на групите БРИКС и ШОС. През цялата история на руско-индийските отношения, те са били добросъседски, но сега Западът прави всичко възможно, за да превърне Индия в свой съюзник.

През 2007 г. се появи международната асоциация Quad , чиито членове са САЩ, Япония, Австралия, Индия. На срещата на върха на Quad на 24 май в Токио трима присъстващи (президентът на САЩ Джо Байдън , австралийският министър-председател Антъни Албанезе , японският премиер Фумио Кишида ) бяха видени нежно да ухажват и привличат индийския лидер Нарендра Моди в своята компания.

В края на май Вашингтон обяви решението за създаване на Индо- тихоокеанската икономическа рамка ( IPEF ). Целите му са укрепване на глобалните вериги за доставки, развитие на инфраструктурата, декарбонизация и борба с корупцията. Дванадесет държави станаха партньори на САЩ в инициативата: Австралия, Бруней, Индия, Индонезия, Япония, Република Корея, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Както виждате, тук има Индия, но няма нито Русия, нито Китай.

Срещу Китай, Индия дори не трябва да бъде принуждавана да бъде приятел: отношенията между двете страни са традиционно напрегнати. Но да се принуди Индия да бъде приятел срещу Русия сега едва ли ще е възможно. Ню Делхи предпочита военна независимост и в международното военно-техническо сътрудничество следва курс на поддържане на баланс между страните на Запада и Русия.

По данни на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Руската федерация, в началото на тази година обемът на портфолиото от поръчки за доставка на руско оръжие за Индия възлиза на около 15 милиарда долара, а за всички години на съществуването на Руската федерация, размерът на оръжейните поръчки от Индия се оценява на $70 млрд.

Въпреки силното недоволство на Вашингтон, през 2018 г. между Москва и Ню Делхи беше сключена сделка на стойност $5,43 млрд. за закупуването на пет противоракетни С-400 авиационни ракетни системи за индийските ВВС. И това въпреки факта, че година по-рано Конгресът на САЩ прие Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), който налага икономически санкции на страни, които купуват руско военно оборудване.

Независимо дали му харесва или не, Вашингтон трябва да си затваря очите за нарушаването от Индия на режима на санкции срещу Русия. Америка се нуждае от Индия като съюзник.

През декември 2021 г. Русия започна доставки на ракетни системи С-400 “Триумф” за Индия, преговорите се проведоха между Владимир Путин и Нарендра Моди . А тогавашният вицепремиер на Руската федерация Юрий Борисов каза, че Индия може да стане първата в списъка на чуждите държави, закупили най-новите ракетни системи С-500.

Москва и редица нейни големи търговски партньори (Пекин, Анкара, Техеран и др.) отдавна говорят за необходимостта от дедоларизиране на взаимните търговски споразумения. И за прехода към сетълменти в национални валути. Трябва да се отбележи, че Русия в търговията с Индия в тази посока се придвижи много по-далеч, отколкото в търговията с Китай. Така през 2021 г. руската рубла представляваше 8,3% от приходите от износ на Русия за Китай и 53,4% от приходите от износ на Русия за Индия. В плащането на руския внос от Китай рублата представлява само 4,1%. А при плащане за внос от Индия – 16,0%.

Санкционната война срещу Русия нанесе удар на руско-индийската търговия. В началото на март стана известно, че около 500 милиона долара плащания за доставка на стоки между нашите страни са блокирани от системата SWIFT. Това даде тласък на цялостния преход във взаимната търговия към национални валути и към преки разплащания чрез руски и индийски банки.

В санкционната война Индия беше сред малкото страни, които увеличиха покупките на руски стоки. Това е преди всичко нефтът. През май 2022 г. Русия стана вторият най-голям доставчик на петрол за Индия, измествайки Саудитска Арабия на трето място, но все пак след Ирак. Вносът на петрол в Индия възлиза на 4,98 милиона барела на ден през май, най-високото ниво от декември 2020 г.

Индия също купува огромни количества руски въглища, въпреки високите транспортни разходи. Покупките на въглища и свързаните с тях продукти от 27 май до 15 юни 2022 г. се увеличиха с повече от шест пъти в сравнение със същия период на година по-рано и възлизат на $331 млн. За посочения период обемът на търговията с петрол между Русия и Индия се увеличи с над 31 пъти – до 2,22 млрд. щ.д

През юни 2022 г. Русия стана най-големият доставчик на фосфорни торове за Индия. Руската компания PhosAgro доставя своите продукти в Индия на цена от $920-925 за тон, което е по-ниско от цените на торовете от Китай, Саудитска Арабия, Мароко и Йордания

Растат и доставките на стоки от Индия за Русия. След като някои западни компании напуснаха Русия, много индийски фирми се наложиха на освобождаващия се пазар. На първо място, това са хранителни продукти и домакински препарати.

Досега руските граждани са малко запознати с такива индийски марки като Vermisheli и Everest (гама хранителни продукти от тестени изделия до подправки), Nafed (зърнени култури), Sundrop (масла), Baggrys (овесени ядки), Girnar (чайове), Elan Vital (бонбони и бисквити без захар и глутен) и др.

В областта на облеклото това са индийските марки Flying Machine, Peter England, Allen Solly, Van Heusen.Те са в състояние да заменят Zara и H&M, които напуснаха Русия. Индийските потребителски продукти имат доста европейска опаковка и по-атрактивно съотношение цена / качество.

Известни индийски фармацевтични компании очакват да разширят присъствието си на руския пазар. Индийските компании, произвеждащи електроника и домакински уреди, планират да навлязат на руския пазар, сред тях са Micromax , която произвежда смартфони, и Intex .

Индия има огромен брой малки и средни компании. Такива компании, които не са обвързани с пазарите на САЩ, Европа и други страни, неприятелски настроени към Русия. Не се страхуват от вторични санкции. Това е една от основните разлики между Индия и Китай, чиито търговски отношения с Русия са в ръцете на големите корпорации, които работят едновременно и на американския и европейския пазар.

Между другото, индийското ръководство в момента работи върху друга схема за закупуване на руски петрол. Редица европейски компании са сключили споразумения за доставка на петрол с Лукойл, Роснефт и други руски петролни компании.

Тук обаче има един нюанс. Санкциите забраняват вноса на руски петрол не като цяло, а в Европа. Договорите за внос могат да бъдат изпълнени, ако доставките са пренасочени към други територии. В момента индийските власти и бизнес преговарят с европейски търговци за пренасочване на руския петрол към индийския пазар.  https://pogled.info