През цялата история на човечеството в света са се случили много войни, сменили са се стотици владетели, изчезнали и са се появили нови градове и държави… Но нещо все още остава непроменено – непобедимостта на някои държави! Кои страни не бяха завладени дори от най-силните войски в света, прочетете в следващия материал.

Русия

През вековната история на своето съществуване, може би само мързеливите не са се опитвали да завладеят Русия. Спомнете си  неуспешните опити на Хитлер и Наполеон. И въпреки че единият от тях все пак успява да превземе Москва, завладяването на цялата държава се оказва невъзможна задача.

Най-близо до това вероятно са били монголо-татарите. Но този кратък период на васална зависимост едва ли може да се нарече пълноценно завоевание. Това е така, защото още тогава територията е управлявана от руски князе, живеещи според познатите традиции, запазвайки своята култура и религия.

Експертите са сигурни, че с времето ситуацията не се е променила фундаментално. В съвременна Русия дори жените и децата са готови да се бият с оръжие в ръце. Освен това трябва да се вземе предвид огромният ядрен потенциал на страната и наличието на една от най-мощните армии в света. „Руснаците биха предпочели да унищожат страната си, отколкото да я предадат на нашествениците“, казва ветеранът от военновъздушните сили на САЩ и сега журналист Блейк Стилуел.

Китай

Експертите обясняват невъзможността за превземане на Китай с факта, че в държавата живеят почти 1,5 милиарда души. Сега Поднебесната империя е една от най-напредналите държави в света, с развита икономика, голяма армия и огромна територия, включително труднодостъпни региони. Военният експерт Робърт Фарли смята, че единственото слабо място на Китай в случай на конфронтация може да бъде недостигът на прясна вода. Възможно е обаче свръхумните китайци в най-кратки срокове да измислят начин да я извлекат или да изобретят някакъв изкуствен аналог, защото за постиженията на тази страна в научно отношение могат само да й завиждат.

САЩ

Едно от основните предимства на Съединените щати пред другите страни експертите наричат ​​самите жители на страната. Американците са толкова изпълнени с дух на патриотизъм, решителност и готовност да защитават правата и свободата си, че са готови да се бият с врага във всеки един момент, особено след като мнозинството разполага със собствени оръжия за този случай.

Трябва да се отбележат мобилизационните и организационни способности на американското правителство и самата мощ на американската армия. Нейните военноморски сили включват различни бойни и патрулни кораби, подводен флот, самолетоносачи и бойни самолети. Между другото, в момента американският флот е лидер по брой самолетоносачи – общо 11 такива кораба са в техните редици. Ето защо експертите са уверени, че враг, който внезапно реши да завладее Съединените щати, дори няма да може да кацне на територията на континента. А ако успее, веднага ще бъде разкъсан от останалите войски, съставляващи въоръжените сили на САЩ. Към днешна дата американската армия се счита за най-боеспособната и най-силната в света.

Индия

Мнозина наричат ​​индийската армия “нелепа”. Причината за тази асоциация са абсурдните униформи на индийските войници и техните паради, които приличат повече на театрални представления. Но въпреки всичко, тази армия се смята за една от най-мощните и многобройни в света. В момента тя е представена от сухопътни сили, военновъздушни и военноморски сили. Общо в нейните редици има повече от 1,3 милиона войници.

Освен това Индия има ядрени оръжия. Според експерти в момента държавата разполага с 90-110 боеспособни ядрени заряда и компоненти за производство на още 50-90 такива устройства. Допълнително предимство е географското положение на страната: от три страни тя е защитена от океана, а от север от планини.

Афганистан

Не се изненадвайте, че тази разкъсана от войни страна също попада в тази класация. Спомнете си историята: за цялото време на съществуване на Афганистан никой не е успял да го завладее. Формално държавата е под контрола на “силните на този свят”, но продължава да живее по свои правила и закони.

Основното предимство на Афганистан е неговият труден географски релеф. В допълнение, завладяването на страната също е трудно, защото местните жители – представители на различни нации и религии – сами са във война помежду си през цялото време, така че е малко вероятно някой да успее да ги покори.

https://trud.bg/