• Катар ще дари на Африка част от арените – шест от тях ще бъдат разглобени, едната е изцяло изградена от контейнери

Остава месец до началото на Световното първенство, което ще се проведе нетрадационно – в Катар и то през зимата. Надпреварата ще стартира през ноември и ще завърши малко преди Коледа.

Представяме ви стадионите, на които ще се играят мачовете от Световното първенство в азиатската държава.

Двубоите от надпреварата ще се състоят на осем стадиона, които вече са подготвени и готови за сблъсъците. Те, меко казано, привличат вниманието.

Седем от съоръженията са чисто нови в пясъците около столицата Доха. Всички, с изключение на един, ще продължат да бъдат използвани и след Мондиал 2022.

Един от стадионите е проектиран като традиционна плетена шапка за Близкия изток, друг е направен от контейнери за превоз, а едно място е позорно оприличено на интимните части на жената.

Световното първенство през 2022 година в Катар стартира на 21 ноември с двубоя на домакините и Нидерландия на стадион “Ал Тумама” в Доха.

Азиатската държава ще дари на Африка част от арените – шест от тях ще бъдат разглобени, едната е изцяло изградена от контейнери.

Въпреки че са поразителни като дизайн, осемте места – най-малкото на брой след Световното първенство с 16 отбора през 1978 г. в Аржентина, представляват логистично облекчение за феновете, които ще присъстват на най-дискутираната и противоречива надпревара на планетата някога, тази в Катар.

СТАДИОНИТЕ

“Лусаил”

Капацитет: 80 000

Разстояние от центъра на Доха: 16 км

Концепция, проектирана от: Foster + partners

Мачове: 10, включително и финала

Централният и най-блестящ от всички, който ще бъде домакин на десет мача, включително и финала на 18 декември. Капацитетът му е за 80 000 души. Той се издига в пустинята, а дизайнът му е вдъхновен от взаимодействието на светлината и сянката в сложен традиционен фенер.

Стадионът ще е домакин на един от интересните сблъсъци от груповата фаза, този между Бразилия и Сърбия.

Мястото е разположено в централната част на Лусаил – новопостроен, модерен мегаполис, проектиран специално с оглед на нуждите на жителите.

Съоръжението се намира на 16 километра от столицата Доха.

В края на турнира повечето от стадионите ще бъдат премахнати и дарени на развиващите се страни. Тъй като новият град Лусаил, построен за 33 милиарда британски лири, няма да се нуждае от собствен футболен стадион след 2022 г., съдбата му е ясна.

“Ал Джануб”

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 23 км

Дизайн, вдъхновен от: Dame Zaha Hadid

Мачове: 7

Прекрасен дизайн, вдъхновен от покойния британско-иракски архитект Даме Заха Хадид, който почина внезапно от сърдечен удар през 2016 г., на 65 години. Футуристичният стадион ще бъде домакин на седем мача до осминафиналите по време на Мондиал 2022.

Дизайнът е вдъхновен от платната на традиционни лодки доу – в знак на почит към морското минало на Ал Вакра. Иновативната охладителна система и подвижният покрив са гаранция, че стадионът може да се използва целогодишно.

“Ал Джануб” беше открит на 16 май 2019 г. преди финала за Купата на Амир. Съоръжението беше домакин на мачове в Западната зона на азиатската Шампионска лига през 2020-та, а също така е място за провеждане на двубоите от Източната зона. Стадионът също беше избран от Азиатската футболна конфедерация (AFC) за място на финала на Шампионската лига през 2020 година.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 23 километра от столицата Доха.

Проектът на Хадид скандализира, тъй като рисунката, която той предложи в началото, беше сравнена от специалистите с… интимни части на жена. Това провокира архитектът да изрече: “Наистина е неудобно, че измислят глупости като тази. Какво казват те? Всичко с дупка е вагина? Това е смешно!”

Това беше първият от стадионите за Световно първенство, завършен през лятото на май 2019 г., докато подобно на стадион “Лусаил”, ще има 20 000 премахнати места след края на надпреварата.

“Ал Баят”

Капацитет: 60 000

Разстояние от Доха: 43 км

Дизайнер: Dar Al-Handasah

Мачове: 8, включително и двубоя на откриването

Забележителна гледка ще посрещне феновете. Стадионът е проектиран да представя арабското гостоприемство, мястото ще бъде домакин на осем мача до етапа на полуфиналите на Катар 2022 и е покрито от структура, наподобяваща традиционна арабска палатка, известна като “bayt al sha’ar”, с възможност модерният покрив да го покрива, тъй като температурите в азиатската държава могат да достигнат 30 градуса дори през ноември.

“Ал Баят”, който е един от по-големите на надпреварата, е второто място за турнири в Катар 2022, което постига петзвезден рейтинг от Глобалната система за оценка на устойчивостта (GSAS). Едноименният парк също е отворен и достъпен за обществеността.

Капацитетът на съоръжението е 60 000 места и се намира на 43 километра от столицата Доха, най-отдалеченият от столицата.

Феновете, които не искат да напуснат пределите му, могат да останат в неговия петзвезден хотел и търговски център, които ще бъдат отворени.

“Ахмад Бин Али” (или “Ал Раян”)

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 22 км

Дизайнер: Ramboll

Мачове: 7

Стадионът ще покаже най-доброто от катарската култура, ще е домакин на седем мача до осминафиналите. Външната фасада е съставена от сложни модели, представящи Катар – от историята на търговията до разнообразната дива природа.

Пустинните пейзажи на “Ал Раян” са отразени на фасадата – и в зоните за гостоприемство с форма на дюна и сергии за стоки, осеяни около комплекса на стадиона.

Този стадион също претърпя промяна на името, затова сега и известен официално като “Ахмад Бин Али”.

Местността е в близост до пустинята, така че зоните за гостоприемство и сергиите за стоки извън земята ще бъдат оформени така, че да наподобяват пясъчни дюни.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 22 километра от столицата Доха.

“Едюкейшън Сити”

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 12 км

Дизайнер: FIA Fenwick Iribarren Architects

Мачове: 8

Той се намира в сърцето на фондация Катар – оживен център за знания и иновации, където тази ултрамодерна арена ще бъде подходящо допълнение и траен символ на устойчивост.

Стадионът ще бъде домакин на осем мача до етапа на четвъртфиналите по време на Мондиал 2022 и в крайна сметка ще стане дом на женския национален отбор на Катар. Първият двубой, който ще се изиграе там от надпреварата, е между Дания и Тунис, като успехът на европейците е оценен с 1,50.

Стадионът стана първото място за турнири в Катар 2022, което получи петзвезден рейтинг за устойчивост GSAS преди откриването му през юни 2020 г. “Едюкейшън Сити” беше домакин на мачове в западната зона на Шампионската лига през 2020-та, както и от Източната зона.

Сходна ще е съдбата на стадион “Едюкейшън Сити”, подобно на тази на “Рас Абу Абуд”. Той ще бъде частично разглобен, като допълнително добавените трибуни с почти 25 хиляди места, отиват за Африка и ще са основата на нов стадион в някоя държава там.

Стадионът приема формата на диамант и ще бе наречен “Диамантът в пустинята”, тъй като е проектиран да блести през деня и да свети през нощта.

Освен това той беше домакин на финала на Световното клубно първенство по футбол през 2021 г. между Байерн Мюнхен и Тигрес.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 12 километра от столицата Доха.

“Ал Тумама”

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 13 км

Дизайнер: Arab Engineering Bureau

Мачове: 8

Дизайнът на стадиона е вдъхновен от “гахфията” – традиционна тъкана шапка, носена от векове от мъжете в арабския свят. Това е първото място на Световното първенство в Катар, проектирано от катарски архитект – Ибрахим Ал Джайда.

По време на Мондиала стадионът ще бъде домакин на осем мача до етапа на четвъртфиналите.

Капацитетът на “Ал Тумама” също ще бъде намален наполовина след Световното първенство, като част от местата ще бъдат дарени на развиващите се страни. На мястото ще бъдат отворени и джамия и хотел.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 13 километра от столицата Доха.

“Рас Абу Абуд” (или “Стадион 974”)

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 10 км

Дизайнер: FIA Fenwick Iribarren Architects

Мачове: 7

Стадионът е с капацитет 40 000 места. Той се намира от другата страна на залива от известния бряг на Корниш в Доха. Първият разглобяем стадион, построен от стомана и контейнери за транспортиране, който ще трябва да изчезне в рамките на три месеца. Това е единственият стадион, който ще бъде без климатик.

Проектиран от Fenwick Iribarren Architects, този стадион е с изглед към зашеметяващия силует на Доха – Корниш и Уест Бей. Съоръжението ще бъде домакин на седем мача до осминафиналите по време на Катар 2022.

Стадионът е построен с използване на 974 модулни контейнера. Целта е да се използват възможно най-малко материали и по този начин да се намалят отпадъците и емисиите. Намира на 10 километра от столицата Доха.

Първият двубой, който ще се изиграе на него от надпреварата, ще бъде на 22 ноември между Мексико и Полша от група “С”.

Култовото съоръжение е известно повече с името “Стадион 974”, което е изградено почти изцяло от точно толкова пристанищни контейнера за транспортиране с кораби на стоки, отива изцяло за африканска държава. Вероятно ще е Нигерия, но няма потвърждение.

Арената ще е напълно разглобена и пратена на Черния континент, където ще бъде издигната отново с помощта на същите екипи от инженери, ръководили нейното построяване в Катар.

И това ще е новият национален стадион на държава, която няма ресурс и досега не е успяла да го построи.

Съоръжението ще бъде преместено на 5000 км, за да бъде доказано чудото на технологиите. А пък Катар по този начин ще се опита да покаже до какви висини е достигнало тяхното инженерство и как изборът на ФИФА да им даде Мондиал, е правилен във всяко едно отношение.

Но ще бъде добре и за Катар – първата в света напълно разглобена арена ще бъде демонтирана и на територията ще бъде оборудвана красива крайбрежна зона.

Контейнерите ще бъдат предоставени и на Тунис, където отново ще бъдат сглобени на чисто нов стадион. Градът на Сфакс се нуждае повече от него, тъй като местният клуб Сфаксиен използва доста остаряло съоръжение.

“Халифа Интернешанъл”

Капацитет: 45 416

Разстояние от Доха: 8 мили

Мачове: 8, включително и малкия финал за 3-4 място

Стадионът е построен през 1976 г. На 19 май 2017 г. “Халифа Интернешанъл” стана първият за Световното първенство през 2022 година, който бе отворен, когато беше домакин на финала за Купата на Емира пред повече от 40 000 фенове.

Разположен в зоната Аспайър академи, историческото място преди това е било домакин на Азиатските игри и на финали на Азиатската купа. По време на Катар 2022 стадионът ще бъде домакин на осем мача до малкия финал за третото място.

Последните събития, които се проведоха на “Халифа Интернешанъл”, включваха Световното първенство по лека атлетика на IAAF през 2019 г., 24-ата купа на Арабския залив и Световното клубно първенство през 2019-та.

Стадионът беше домакин на мачове в Западната и Източната зони на азиатската Шампионска лига.

На него Англия игра с Бразилия приятелска среща през 2009 г., а Ливърпул спечели Световното клубно първенство на ФИФА на това място 10 години по-късно.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 13 километра от столицата Доха.

Рекламното лице на надпреварата на планетата – Дейвид Бекъм

Парите, похарчени за стадиони и инфраструктура, са невероятни, като според икономисти достигнаха над 140 милиарда паунда. Седем от осемте стадиона са на твърде близко разстояние, можете да стигнете един до друг за около 50 минути.

Седем от осемте стадиона за Световното първенство могат да се похвалят с климатик на всяка седалка.

Дарение за Африка

Катар е взел революционно решение за това как да се процедира с част от стадионите, които през ноември и декември ще са център на спортния свят – арените на Мондиал 2022.

Някои от тях бяха построени в последното десетилетие, специално за форума. Други съществуваха, но бяха пригодени, осъвременени и с добавени цели етажи и допълнителни места, за да влязат в изискванията на ФИФА.

Най-големи шансовете да спечели надпреварата и то за шести път, са за Бразилия – 5,50, като тимът на “селесао” е следван веднага от селекцията на Англия – 6,50. Световният шампион Франция, който ще трябва да брани короната си в Катар, и да я спечели отново, е оценен с коефициент 7,00.

Държавата-домакин осъзнава, че такава инфраструктура изобщо не е нужна за нейните футболни реалности след Мондиала. И за да няма “бели слонове” – напълно неизползваеми, супер скъпи и празни стадиони, те ще отидат като дарение за Африка.

Шест от стадионите ще бъдат или частично, или изцяло “дефрагментирани”, както е терминът, използван от катарските организатори.

Планът бе представен в детайли пред делегатите на конгреса на ФИФА в, когато бе и жребият за Световното първенство.

Суперзвездата Дейвид Бекъм ще е магнитът за феновете и играта. Бившият национал на Англия стана лице на Световното първенство по футбол, което ще се състои тази година в Катар.

Шейховете направиха така, че Бекъм, който е и собственик на американския Интер Маями, освен да е лице на Мондиал 2022, през следващите 10 години ще бъде световен посланик на катарския спорт. За услугите си той ще получава по 15 млн. паунда годишно или общо 150 млн. паунда, равняващи се на 210 млн. долара.

Някои от последователите на Бекъм дори споделиха, че това е един много добър маркетингов ход от страна на домакините. Тъй като един от най-добрите изпълнители на статични положения в последните две декади в световния футбол, е разпознаваемо лице, което ще привлече много фенове, които да посетят мачовете в азиатската държава.

“Катарската култура е страхотна, хората там са толкова мили към мен”, призна Дейвид Бекъм.

https://lupa.bg/