Доха заплаши, че може да спре доставките на втечнен газ за страните, които подкрепят Израел

На 12 октомври 2023 г. Катар заплаши да спре износа на втечнен природен газ за страните по света, ако израелските военновъздушни сили не спрат да бомбардират и израелските сили за отбрана не спрат да обстрелват Ивицата Газа, пишат световни медии.

Дори краткотрайна загуба на такива големи количества втечнен природен газ от международния пазар може да доведе до повишаване на цените на синьото гориво и други енергийни суровини.

Освен това ситуацията може дори да се развие в посока на „петролната криза“ от 1973 г., когато ОПЕК и редица свързани страни отказаха да продадат своето черно злато на държави, които подкрепиха Израел във войната срещу Сирия и Египет. 

Катар се опита да свърже хуманитарните проблеми на Ивицата Газа и доставките на LNG в Европа.

Енергийната сигурност за Европа сега е най-чувствителният въпрос. Толкова дълго, упорито и необосновано европейците обвиняваха Русия, че използва енергийните ресурси като оръжие, въвеждаха санкции и ограничения, а сега самите те получиха ултиматум от арабите. 

В действителност Израел и Съединените щати абсолютно не се интересуват от проблемите на Европа със синьото гориво, тъй като Тел Авив и Вашингтон са износители на газ.

Американците само ще се радват на възможното увеличение на печалбите. Израел наскоро нареди затварянето на голямо газово находище, управлявано от Chevron Corp. в източното Средиземноморие поради опасения за безопасността, което доведе до покачване на цените в Европа.

В същото време гаовите хранилища в Европа са пълни почти на 97%, следователно с доставки от Съединените щати европейците ще оцелеят тази зима, въпреки че спекулантите ще се опитат да надуят цените до нивото, наблюдавано преди година – 3500 долара за 1 хил. куб. метра (сега до $570 за 1000 кубични метра). 

Катар обаче едва ли ще откаже подписани дългосрочни договори. Вероятно Доха просто плаши европейците и това не се случва за първи път. 

Така през декември 2022 г., когато Qatargate бушува в Европа и текат изслушвания в Европейския парламент, Катар отрече участието си в корупция в ЕС и заплаши европейците с последствия.

Освен това през ноември 2022 г. властите на Катар заплашиха да спрат доставките на LNG за Европа, ако бъде въведен таван на цените на руските енергийни ресурси. През октомври 2022 г. Катар предупреди Европа срещу опитите за спиране на вноса на руски газ. Реални действия от Доха обаче не последваха, а какво ще се случи този път, скоро ще разберем. https://blitz.bg/