НАФТАЛИН

0
2984

Кошмарна работа са молците. И в гардероба. И в семейството. И в администрацията. И в политиката…

Такъв е животът!

Затова е измислен нафталинът.

Баба и мама го слагаха между вълнените дрехи в гардероба. Да мори молците. Но и да запази тъканите здрави. После ги изтупваше, фланелите обличахме, а с чергите застилаше пода.

Е, нафталинът е отровен, а и прилича на захар. Затова деца и много възрастни хора, а и някои, които не са с ума си, го бъркаха и правеха бели. Дори и с живота си. Имаше и смъртни случаи.

Такъв е животът!

Сега отрови много. От модерни – по-модерни. От химикали, та до закони, подзакони, наредби, вестници, телевизии, радиа, сайтове… Голям избор. Всички са направени да пазят нещо, за добро са създадени. Но, майка ми – светла й памет, имаше една дума, която за нея беше закон – мярката.

И сега има нафталин. Архиви. Касети. Дискове. Флашки.. Модерен нафталин. Но както става в природата и живота – молците взеха да мутират. Взеха да се хранят с нафталин.

Такъв е животът!

Повод за тези редове е днешният Ден на победата. Днес е денят, в който теоретически, в който документално пада хитлерофашизмът. Практиката е съвсем друго нещо.

Днес ще се изприказват много приказки. От военния парад на Червения площад в Москва, та до умници в Украйна, за които убийство е удоволствието от физическото ликвидиране на инакомислещия. И не само в Украйна…

Милионите, които са загинали във Втората световна война – от Брестката крепост, Сталинград, Ленинград, Курск, концентранционните лагери на смъртта, битката за Варшава, битката за Берлин, в Африка, в Азия, в океаните и моретата, в Хирошима и Нагазаки, къде ли не, Господи, къде ли не, вече безмълвно се превърнаха в прах, който се разнася по планетата… „Молци“ изяждат спомена за тях, паметта на човечеството, всичко материално, каквото са оставили зад себе си… Бавно изяждат и спомените за тях, съществуването им в душите ни, сърцата ни, паметта ни, нашата и на човечеството.

Такъв е животът!

Мнозина „молци“ се навъдиха. Мутираха. Размножават се. Устойчиво. Особено в политиката. И в държавната власт. Дори в Европейския парламент. Виждаме го всеки ден. Чувстваме го всеки ден. Не ги спират закони и подзакони, нито съд, нито прокуратура, не им пука дори от медиите, много от „нафталина“ е тяхна собственост, тяхно производство… Плащат на достатъчно добри „технолози“ да им създават противоотрова.

И противоотровата може да се превърне в отрова…

Мярката, мярката!… Казваше майка ми Стефка.

Такъв е животът!

Да си дойда на думата. Идват избори. Много „молци“ пърхат по телевизии, радиа, вестници, сайтове, социални групи…

Ако имате как – разровете се, вижте, прочетете или си спомнете какво са обещавали и какво са сторили. Сега му е времето. Ако не са били в голямата политическа игра, запомнете какво обещават и какво ще сторят след време, за не ви пратят за зелен хайвер следващия път, както казва народната мъдрост. Сложете анализите им, речите им, обещанията им в нафталина.

Рано или късно идват нови избори.

Дори когато прелита от един в друг партиен гардероб, молецът си остава молец, мутирал, всеяден, убедителен, разплодителен…

Такъв е животът!

Толкова за молците и нафталина.

Днес е Девети май, Ден на победата над хитлерофашизма.

Поклон пред жертвите!

Някои от тях днес можеха да са сред нас. Да имат деца. Да се радват на внуци и правнуци! Няма нищо по-лошо от войната, която сее смърт.

Една война спира. Избухва друга. Трета се задава… Тук или там!

Боже, пази всички нас, познати и непознати, близки и далечни, пази ни, Боже, от война! Пази ни и от „молци“. Пази ни, за да не ни опоскат държавицита, Боже!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 1. НА ПЪРВИ МАЙ – ПРИВЕТ! ЩЕ ИМА ЛИ БАНКЕТ?
 2. ПОСЛЕДНА ПРОЛЕТ ЗА ЛИПИТЕ
 3. ПАРТОМАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА
 4. ФАЛШИВО… НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 5. НА РИБОЛОВ ЗА… КАРАКУДИ…
 6. БЪЛГАРИЯ В МАРТЕНИЦИ
 7. БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА РЕМОНТ НА ХРАМА „СВЕТА ТРОИЦА“ В КАРАПЕЛИТ
 8. СТАВА ГОРЕЩО, ДЕПУТАТИТЕ СА… ГОЛИ
 9. ТРИФОН ЗАРЕЗАН – ОБЕДИНИТЕЛЯТ
 10. „ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА“ ИНФЕКТИРА ЕВРОПА
 11. ДВА ТЕЖКИ, МНОГО ТЕЖКИ ВЪПРОСИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЛАДИ
 12. ИСТИНСКИТЕ ПАТРИОТИ УВЕНЧАХА БЪЗСМЪРТИЕТО СИ НЕ КАТО УПРАВЛЯВАЩИ…
 13. ИМА НЕЩО СБЪРКАНО В ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИТЕ…
 14. СПЕТЕ, БУДИТЕЛИ, СПЕТЕ СПОКОЙНО, НЯМА КОЙ ДА ВИ БУДИ!…
 15. ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ОТ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ФОНДОВЕ
 16. ГОДИШНАТА СРЕЩА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ НЕ РЕШИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ – НЕЗАВИСИМОСТТА НА ОБЩИНИТЕ
 17. ЮЖНА ДОБРУДЖА Е БЪЛГАРСКА! ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ!
 18. 25 ГОДИНИ С ПО-ДОБРИЯ ВЕСТНИК – „НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА“
 19. ТРИ В ЕДНО…
 20. БРЕ, КАКВА СТАНА ТЯ, ЧАК И ЧУМАТА ВЗЕ, ЧЕ ИЗБЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ…