Виното е вкус, аромат, топлина, емоция, чувственост. Понякога обаче то е много повече история. Особено когато говорим за скъпи и редки вина. Трите най-скъпи в света не отстъпват от това правило. Ето ги и тях:

Каберне Screaming Eagle реколта 1992

То идва от Калифорния и през 2000 г. на аукцион в Напа Вали чукчето удря на половин милион долара, което го превръща в най-скъпото вино в света.

Реколтата през 1992 г. е изключително слаба. Слънцето обаче така е погалило зърната, че те буквално не могат да се ядат от сладост. Кабернето, получено от тях, е силно, със запомнящ се вкус и изключителни качества. Критикът Робърт Паркър го оценява с 99 от възможни 100 точки. Виното се появява на пазара през 1995 г. Малкото хора, които са имали шанса да го опитат – предвид ограниченото количество, са зашеметени. Затова не е изненада, че през 2000 г. императорската (6-литрова) бутилка обира всички овации. Съществува известен спор дали първенството на Screaming Eagle трябва да бъде признато, тъй като парите от продажбата му са дарени за благотворителност. Този факт обаче не променя качествата му.

Шато Марго реколта 1787

Уви, от това вино е останала само историята. Бутилката, оценявана на 500 хил. долара, е била част от колекцията на американския президент Томас Джеферсън. По-късно с нея се сдобива търговец на вино на име Уилям Соколин, който решава да блесне по време на вечеря в нюйоркския хотел Four Seasons. Планът му обаче се проваля нелепо, тъй като невнимателен келнер я блъска и тя пада на земята. Червеното вино попива в килима. Така реалната му цена не може да бъде потвърдена, но бутилката е била застрахована за 225 хил. долара.

Шевал Блан реколта 1947 

Това е едно от само трите вина с най-високата оценка от класификацията Сент-Емилион – Premier Grand Cru Classé (A). То идва от лозето на едноименния замък, чието име в превод означава бял кон. Близо 200 години замъкът принадлежи на известен френски род, който превръща винопроизводството в изкуство. През 1998 г. е продаден на милиардера и собственик на LVMH Бернар Арно и белгийския бизнесмен Албер Фрере. На търг през 2006 г. магнум бутилка Шевал Блан реколта 1947 г. е продадена за 135 хил. долара на търг в Сан Франциско. Любопитен акцент, свързан с виното, е “участието” му в анимационния филм “Рататуи”. Критикът Антон Его поръчва именно бутилка Шевал Блан реколта 1947 г. към своето ястие, за да добави “свежест, чистота и добре подправена перспектива”.

https://www.premium.bg