Вино от лоза на повече от 3000 години, направено по автентична технология на траките, тръгна на пазара. Това разкри варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев, който успява да възкреси древен сорт грозде от времената на Орфей край Варна

Античната лозичка била открита съвсем случайно в близост до оброчището на Орфей, край село Татул, преди около 20  години. На растението се натъкнал  тогавашният  дългогодишен директор на Историческия музей в Кърджали – Павел Петков.

Гроздето имало много интересен и непознат вкус, който наподобява на още няколко известни сорта, но се различава от тях.

Няколко резници с чепки недозряло грозде били изпратени в Агробиоинститута за генетичен анализ. ДНК пробата потвърждава предположенията, че сортът има древен произход.  Той е типичен за нашите условия, а лозата е виряла по нашите земи още преди 3000 години.

„Лозараството и винарството са били поминък за траките. Около село Татул е имало лозови масиви, за което свидетелстват и множество артефакти. Каменни легени и улеи са останките от миналото, открити в района, които онагледяват етапите на обработка на гроздето. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Превръщали сока от грозде в божествена напитка. Това ме мотивира да създам виното, което са пили тогава“, обясни Крагеоргиев.

Решил да размножи лозата. Изминал дълг път, докато осъществи своето намерение.

Процесът е бавен. За да имаш право да размножаваш, трябва да докажеш, че това е автентичен сорт, да му дадеш име. Сортът Зейла„зелас“ обаче вече е защитен в патентното ведомство, каза още Крагеоргиев.

Идеята на предприемача е да направи виното като следва автентичната технология на траките, за целта е засадил 50 декара от сорта. Търси и специални и устойчиви на течност делви, които да съхранят напитката.