• Започва да се занимава с билки още в ранното си детство, едва от 8-годишна възраст

Елена Зайцева е най-известната жива билкарка в Европа. Тя познава повече от 1100 вида лечебни растения, с които цери всевъзможни болести.

Започва да се занимава с билки още в ранното си детство, едва от 8-годишна възраст. За своите близо 100 години е обиколила дори най-недостъпните части на Русия, включително и Алтай, Далечния изток, за да събира лековити треви. По покана на църкви и манастири в цялата страна обикаля, за да изнася беседи за билколечението. Водила е и публични лекции за билките в Москва и други градове, включително и пред висококвалифицирани медицински екипи и съвременни учени, пише “Ретро”.

Винаги съм казвала: „Ако не искате да боледувате, изкопайте си от градината поне един корен. Достатъчно ви е. Аз самата събирам 25 корена, но не всички хора могат да го правят, затова и един ви стига“, доверява Зайцева.

Най-силни целебни свойства тя приписва на глухарчето. „То е плевел. В началото на пролетта събирайте листата на глухарчето, накиснете ги два часа в солена вода, за да се извлече горчивината им, и си правете салата. От листата му ние варим супа, а корените ги печем. Корените на глухарчето лекуват злокачествена анемия, рак на стомаха и черния дроб, възпаление на лимфните възли, диатеза, артроза, артрит, деформираща остеохондроза, всички стави“, обяснява билкарката.

„През есента, ако видите глухарче, което не е цъфнало и не е отдало всичките си сила на цвета, изкопайте го. Глухарчето цъфти през април – май и тогава е моментът да си направим хубава разходка сред природата и да си наберем от тези слънчеви и пълни с полезни вещества цветове. За да си направите мед, са ви необходими: 400 г цветове, без дръжките (4-5 шепи), на 1 л течност – 1 кг захар, 1 лимон, 1/2 ч. л. лимонтузу. Набраните цветове се заливат с около 1,5-1,8 литра студена вода.

Прибавя се 1 лимон, нарязан на дребно, и сместа се поставя на котлона. Вари се 10-15 минути. Оставя се да престои 12 часа и след това се прецежда през марля, като цветовете хубаво се изстискват. Течността се измерва. На 1 литър отвара се добавя 1 кг захар. Съдът се слага на котлона и в началото се вари на силен огън, като впоследствие се намаля. Медът се пробва с капка, капната върху чиния. Ако капката не се разлива, значи медът е готов.

Не се подвеждайте, като виждате, че консистенцията е по-рядка. След изстиването медът ще се сгъсти“, споделя рецептата си Зайцева.Минута, преди да се свали медът от котлона, се поставя лимонтузу, допълва още тя. Медът се разсипва горещ в затоплени бурканчета и се обръща с капачката надолу, разкрива още тя.

https://zdrave.to/

  1. Билкарят Еньо Миланов: Опитайте моята рецепта за лечение на диабет, помогнала е на много хора!
  2. Зъбобол се лекува с тези билкови рецепти
  3. Котешка стъпка пази мъжкото здраве
  4. ЖЕН-ШЕН – ЕНЕРГИЙНИЯТ КОРЕН
  5. Дервишка гъба и кръв от костенурка повишават мъжката полова мощ
  6. Билкар възроди тракийски лек от рози на Еньовден
  7. Израелски бедуини патентоваха народно средство против диабет
  8. Котешка билка ще спаси хиляди от рака?
  9. В Родопите вирее чудодейно растение, което забавя стареенето
  10. КИТАЙСКА МЕНТА ЛЕКУВА РАКА