• В Будапеща отново заговориха за евентуално изпращане на европейски войски в Украйна. Този път премиерът Виктор Орбан призна, че ще става въпрос за определен мироопазващ контингент от военни страни на ЕС. Защо ръководството на Унгария предупреждава за трети път за месец за изпращане на европейски войски в Украйна и как тези изявления са свързани с обявената пролетна контраофанзива на Въоръжените сили на Украйна?

ЕС е близо до обсъждането на изпращане на войски в Украйна, въпросът почти стана легитимен в разговорите на европейските лидери. Това съобщи  унгарският премиер Виктор Орбан по радио Кошут . Той отбеляза, че може да се говори за мироопазващ контингент.

Премиерът припомни, че преди година в Европа е имало дебат дали може да се доставят смъртоносни оръжия на Украйна. „Унгарците и тогава, и сега казаха „не“, подчерта той и добави, че западните страни са се поколебали и сега това не е проблем. Кремъл вече реагира на позицията на Будапеща, заявявайки, че “това е потенциално много опасна тема”.

Трябва да се отбележи, че това не е първият път, когато Орбан разрешава разполагането на европейски войски в зоната на конфликта. Така Унгария стана една от малкото европейски страни, които подкрепиха представения от Китай мирен план за разрешаване на ситуацията в Украйна. Тогава премиерът отбеляза необходимостта от прекратяване на огъня и започване на мирни преговори.

По-късно унгарският лидер каза, че правителството следи с тревога доставките на оръжие за Украйна и се страхува, че някои от страните от ЕС ще изпратят свои войски там. Орбан призова депутатите да не се поддават на провокации и да не позволяват Унгария да бъде въвлечена във войната.