Москва, 31 март – AiF-Москва.

Руският президент Владимир Путин, откривайки заседание на Съвета за сигурност в петък, обяви подписването на указ, който одобрява нова концепция за външната политика на страната.

„Драстичните промени в международния живот ни наложиха да коригираме сериозно ключови документи за стратегическо планиране. Сред тях е Концепцията на външната политика на Руската федерация, която очертава принципите, задачите, приоритетите на дипломатическата дейност“, обясни държавният глава.

Според Путин новата концепция е приведена в съответствие със съвременните геополитически реалности. Министерството на външните работи на Руската федерация, администрацията на президента, апаратът на Съвета за сигурност, правителството, както и редица министерства и ведомства на страната извършиха упорита работа за актуализиране на документа.

„Получи се балансиран документ, който ще залегне в основата на нашите практически действия в средносрочен и дългосрочен план“, подчерта президентът. 

Вече е публикувана новата концепция за външната политика на Русия . В него курсът на САЩ се нарича основен източник на антируската политика. Отбелязва се, че то носи рискове за мира и човешкото развитие.

Според документа Русия ще използва армията за отблъскване и предотвратяване на въоръжено нападение срещу себе си и своите съюзници.