Надрусани ли са рибите в Черно море? С толкова много разпилени пакетчета с наркотици ще цяло чудо да останат живи. Пореден абсурд разтърсва българската околия в последните дни. Кока за повече от 71 000 000 лева, ако се продаде на дребно, изплува само на българския черноморски бряг край Шабла и Каварна и още над 100 килограма – на румънския. И никой не знае с точност КОЙ? ги е изтървал и изобщо КОЙ? е допуснал да влязат в морето и да преминат през няколко граници. Или просто не казват. Дали не прикриват някого, който се е издънил?

Предполагало се, че пакетите с кокаин може да принадлежат към същата партида, част от която бе намерена в края на миналия месец в захвърлена моторница на пуст плаж в делтата на Дунав. Тогава румънската полиция откри скрити в двойно дъно на лодката повече от 800 килограма наркотици. И така повече от един тон кокаин се рее из морските ширини на Черно море.

Е, проблемът си има и весела страна. Нека погледнем, че вече няма да има тъжни моряци. А на круизните кораби купонът ще е още по-голям, особено ако се е скъсало някое пакетче и рибите са се “нахранили”. Тогава резултатът ще е с двоен ефект – хем хората няма да имат проблеми, хем рибите ще бъдат сити. Може пък да се развие и нов вид туристическа дейност, която да бъде предлагана, като атракция на любителите на морето: “Купете билет за разходка с кораб, спечелете разговор със скумрия!” Предлагам името на промоционалния пакет да бъде “Веселият Немо”. Ето, виждате ли, България може дори да спечели от случващото се!

Разбира се, да не пропускаме и знойните плажни ивици, разкриващи се пред плажуващите всяко лято. Промоцията в този случай може да предлага туробиколка, но не на лов за миди, а за пакетчета с кокаин. Който го намери, за него си остава. Представям си какво тичане би настанало – ето, развива се и спортът, в грижа за борбата с наднорменото тегло на българина.

Недопустимо е това, което се случва. Днес изплува мазут, утре – кока, вдругиден не знам какво да очакваме. Питанка остава работата на граничните морски власти, очевидно не само на България и тъжното е, че замесените в “играта” вероятно не са един и двама. Жаждата за власт и пари просто убива. Лошото е, че пак няма да има наказани. А не се знае още колко наркотик предстои да изплува и колко е намерен от моряци и граждани, които може и да го ползват, а може и да го продадат тайно. Жалко и страшно! На хората остава единствено да се молят тази дрога да не достигне до децата им.

Автор: Атанаска Маркова

https://www.sofialive.bg