Навършват се 63 години от обявяването на Генерал Тошево за град

0
264

63 години от обявяването на Генерал Тошево за град се отбелязват днес. Това е станало през 1960 година с обнародване в “Държавен вестник” на Указ 38.

Първите исторически сведения за общинския център Генерал Тошево датират от 1573 година в списъците на джелепкешаните. Там селището е упоменато с името Касъм. Живот по тези земи обаче е имало далеч преди това. Открити находки са датирани още от времето на трако-римската епоха. Знае се също, че на територията на общината са съществували и няколко римски крепости. В летописната книга на общината е вписано, че след възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България през 1940г., първият кмет на Генерал Тошево е Илия С. Дженков от София, заменен само месец по-късно от Иван Тодоров. През 1944 г. кмет е бил Стоян Желязков /Железчев/. След него кметове са били: Стойчо Г. Стойчев, Ангел Казанджиев, Гавраил Дичев, Стоян Паскалев, Васил Тодоров, Кирил Христов, Александър Ганчев, Доньо Стефанов, Веселин Господинов, Иван Ковачев, Димитър Михайлов, Атанас Атанасов и отново Димитър Михайлов.

Днес Генерал Тошево е общински център с 41 населени места и площ от над 900 000 декара предимно земеделски земи. На 18 декември миналата година се навършиха 163 от рождението на генерал Стефан Тошев, в чест на когото през 1942 година село Касъм е прекръстено на Генерал Тошево.