Флагманският команден кораб на Шести американски флот „Маунт Уитни” се насочи към акваторията на Черно море за участие в съвместни операции със силите на НАТО. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви по този повод, че военното присъствие на Съединените щати не допринася за стабилността в региона.

В кулоарите на срещата на Г-20 в Рим Сергей Лавров подчерта, че това не е единичен случай и че на няколко пъти Съединените щати са оправдавали навлизането на свои военни кораби в Черно море с необходимостта от възпирането на Русия и от предотвратяването на създаваните от нея рискове за американските съюзници.

„Американците активно се опитват да подтикват черноморските страни от НАТО към конфронтационна политика. Говорят за създаването на нови военноморски бази на черноморското крайбрежие на Румъния или България. Не мисля, че това ще бъде в интерес на добросъседството в Черноморския регион“, заяви дипломат №1 на Русия.

Сергей Лавров увери, че Русия може да защити интересите си в Черно море, като в същото време призова към сътрудничество със страните от региона:

„Готови сме за всякакви заплахи. За нас не е никакъв проблем надеждно да гарантираме сигурността на руската територия и сигурността в Черно море. Съществува Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в която участват не само крайбрежни страни, но и други държави от региона. Има и страни от Европейския съюз, разбира се. Според нас именно сътрудничеството, а не на нагнетяването на напрежение трябва да е в основата на отношенията между държаните в региона“.

От днес е в сила обявеното на 19 октомври решение на руските власти да затворят постоянното си представителство в НАТО, както и структурите на Алианса в Москва: военната мисия и информационното бюро.  Според водещи руски експерти прекратяването на контактите между Москва и Брюксел увеличава риска от непредвидени военни инциденти. https://bnr.bg/

loading...