Седмицата на модата включва множество събития в рамките на около една седмица, по време на които отделни модни дизайнери, марки или модни къщи показват най-новите си колекции пред потенциални купувачи и представители на световни медии. По време на седмиците на модата се открояват най-актуалните модни тенденции за настоящия или предстоящите сезони.

По традиция седмиците на модата се провеждат няколко месеци преди започването на сезона, за да има възможност да бъдат отразени от пресата, да се произведат материите в най-актуалните цветове, а модните дизайнери да разработят своите модели. По тази причина, ако искаме да се информираме за модните тенденции за сезон есен/зима, ще ги намерим през седмиците на модата през февруари-март.

През последните години тенденцията е да се представят облекла, които могат да се закупят веднага от мястото на събитието, в магазините или онлайн.
Обикновено седмиците на модата се провеждат в 4 големи града – Париж, Милано, Лондон и Ню Йорк, известни като Голямата четворка. Разбира се, седмици на модата се провеждат и в други градове в цял свят.

Първоначално идеята за седмица на модата започва от Париж, където търговци наемат привлекателни жени да носят модни артикули на обществени места. Днес Париж е известен като столица на висшата мода заради събитията, които се провеждат през януари и юли.

Седмицата на модата в Лондон (London Fashion Week) се провежда за пръв път през 1983 г., а след 2000-тата година благодарение на събирането на множество дизайнери от Института по цветовете към Pantone се определят и модерните цветове за следващия сезон, които ще имат значение за производителите на платове, дрехи, мебели, интериорни дизайнери и пр.
Обикновено на модните ревюта представят новите си колекции множество дизайнери, присъстват кореспонденти на световни медии, както и търговци на дребно.
През лятото на 2012 г. стартира и лондонска седмица на модата, посветена само на мъжката мода.

През пролетта на 2010 г. Седмицата на модата в Лондон стана първата, която предложи на дизайнерите да излъчват своите модни ревюта наживо в интернет, а през 2020 г. Британският съвет на мода обяви, че поради пандемията от Covid-19 и мерките за спазване на дистанция е нужно да се възобновят виртуалните представяния на дрехи.

Важно е да отбележим, че след приключването на седмицата на модата, в Лондон обикновено се провежда London Fashion Weekend, който е посветен към потребителите и им позволява да закупят дрехи от модни колекции на ексклузивни цени, да бъдат на първия ред по време на модни ревюта, да научат какви ще са най-актуалните модни тенденции за следващия сезон и да получат ценни съвети от експерти в модния бранш.

Лондонската седмица на модата се проведе на 19, 20, 21, 22 и 23 февруари 2021. Публикация от 19 февруари 2021 г. в официалния сайт на Pantone – London Fashion Week Autumn / Winter 2021/2022 определи 10 модерни цвята за сезон есен/зима 2021 / 2022 и още 4 класически нюанса.

Вижте кои са те в тази публикация.

1. Жизнерадостно жълто / Illuminating
Жълтият цвят illuminating беше един от цветовете на Pantone за цялата 2021 г. Вероятно модната тенденция да се носят жълти дрехи ще продължи и през зимата на 2022 с копнеж към слънчевите лъчи.
2. Хеморокалис – дневна лилия / Daylily
Цветът на Pantone е вдъхновен от онези красиви жълти цветя, чиито цветове преливат в жълти и оранжеви оттенъци. Освен това напомня за пожълтелите есенни листа. Като имаме предвид властващото през цялата 2021 г. жълто illuminating, Daylily е топъл жълт цвят с оранжеви нюанси, който носи усещане за светлина в мрачните дни.
3. Забележително червено / Red Alert
Цвят, с който няма да останете незабелязани. Ярко червеното е един от цветовете, които създават асоциация за Коледа и празници. Носете го и в ежедневието, за да обгърнете тялото си с топлина през студените и мъгливи дни на есента и зимата.
4. Червено вино / Winery
И тази година за сезон есен / зима един от модерните цветове е изискано червено, което буди асоциация с добре отлежало вино, красиви есенни листа и Коледните празници.

 

5. Крем от домати / Tomato Cream

Това е унисекс нюанс на оранжевото, който съдържа в себе си и леки нотки кафяво и напомня за багрите на есенните листа и залеза на Слънцето в кратките зимни дни, както и последните неузрели домати.
6. Градско кафяво / Downtown Brown
Модерен нюанс на кафявото, който е свързан с градската култура. Можете да изберете дрехи от този топъл, приятен нюанс или пък да го използвате само за акцент.
7. Зелена пчела / Green Bee
Един от модерните цветове за есен 2021 е свързан с все още свежите зелени листа и идеята за екология и рециклиране. Ако цветът Ви се струва прекалено интензивен, можете да използвате само цветови акценти от него.
8. Синьо Ибиса / Ibiza Blue
Мечтаете ли си за по-дълго и топло лято, разходки с приятели около морски плажове с кристално бистра вода? Е, този нюанс на синия цвят идва да напомни точно това – че малко по-на югозапад температурите през зимата са около 15 градуса, а Ибиса освен с мекия си средиземноморски климат е известна туристическа локация.
9. Безоблачно небе / Clear Sky
Отново нюанс на синьото, който напомня небето в безоблачен ден. Но за разлика от цвета на небето през лятото, тук можем да видим един по-приглушен и ненатрапчив нюанс.
10. Лек руж / First Blush
Нежен, деликатен нюанс на розовото, който е приглушен и ненатрапчив.
Следващите предложения показват класическите и допълнителни цветове за есен 2021 и зима 2022. Не е изненада, че един от цветовете е именно сивото Ultimate Gray, което беше един от модерните цветове за цялата 2021 г. Ако сте си купили сиви дрехи – те ще бъдат модерни и през 2022 г. Вижте и кои са останите 3 класически нюанса.
1. Безупречно сиво / Ultimate Gray
Ненатрапчив нюанс на средно сиво, което вдъхва увереност и е подходящо за офис дрескод и ежедневието. Сивото може да се съчетае практически с почти всеки цвят и е подходящо както за двата пола, така и за всяка възраст.
2. След полунощ / After Midnight
Много тъмен нюанс на синия цвят, който клони към черно. Изискан и стилен, подходящ за офиса и работното място. Внушава строгост и доверие. Ако цветът Ви се струва прекалено скучен и тъмен, винаги може да го комбинирате с ярки и пъстри аксесоари.

3. Перфектен блед нюанс / Perfectly Pale

С лека нотка на носталгия към пясъка на плажа, този цвят е подходящ за всички, които търсят алтернатива на бялото и екрюто. Нежен и деликатен, цветът е подходящ както за офиса, така и за ежедневието. Отново е унисекс и ненатрапчив.

4. Клон от маслина / Olive Branch

Ако предният зелен цвят Ви се струва прекалено ярък и интензивен, този нюанс е точно за Вас. Сложен земен тон с оттенъци на охра и кафяво, които отново пресъздават идеята за природа и растеж.
https://best-of-efrea.com/
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведи своя коментар
Моля въведи твоето име тук