Миналата година единственият уникален спасителен кораб „Перун“ беше нарязан на скрап и сега се наложи от скрап да направим много сложна спасителна операция, коментира от Варна във връзка с операцията по изтеглянето на кораба Vera Su министърът на транспорта Христо Алексиев.

„Не е задължително държавата да купи кораб, но тя трябва да осигури процедура, за да е ясно при подобна ситуация как се действа“, каза министърът на транспорта.

От думите на Алексиев стана още ясно, че заради лошото време не имало възможност да се работи повече от 6-7 дни, а през другото време е имало високи вълни от по 4-5 бала, но през това време е имало възможност да се подготви всичко това, което не е било направено десетки години назад – процедури, осигуряване на техника.

Министър Алексиев благодари на всички хора, които са се включили адекватно и заради, които операцията, въпреки затрудненията е стигнала до добър финал, защото това показва, че хората ги има.

„Оттук насетне следа да се направи ретроспекция и всеки трябва да понесе отговорността си по веригата“, допълни той.

„Успяхме на първо място да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция, при много тежки атмосферни условия, да освободим товара от кораба и да опазим както околната среда, така и здравето и поминъка на хората.

„Успяхме да изтеглим безопасно кораба, да го съживим, при положение че корабособственикът работеше точно в обратна посока – този кораб да бъде потопен, това не се случи“, заяви още министърът на транспорта Христо Алексиев.

„Заварих пълен разпад и безотговорност. Нямахме никакви планове, никакви процедури, хората не бяха подготвени за такава операция. Техниката беше тотално скапана, дори се наложи, докато изпълняваме операцията, да ремонтираме тази техника, защото тя бе в безобразно състояние, близко до скрап, коментира техниката, с която е извършвана операцията по изтеглянето на Vera Su министър Алексиев.

„Проведоха се много разговори, включително със специализирани спасителни фирми, които заявиха, че по това време на годината и в тези атмосферни условия не биха предприели такава операция„, коментира още Алексиев.

„Разговорите с Румъния също имаха подобен отговор, затова искам да благодаря на всички тези хора, които работеха през цялото време – по 36 часа, по 48 часа, на няколко смени. Благодаря им, това показва едно, че когато държавата се държи адекватно, когато държавата планира правилно и разчита на хората си, този човешки потенциал, тя може да изплува от дъното.

По думите на Алексиев има разговор със застрахователите и те ще поемат направените разходи, какъв е техният обем се изчислява все още. Ако сумите не бъдат покрити, държавата има готовност за съответните искове и срещу собственика на Vera Su и срещу застрахователите. Министърът заяви, че смята, че до това няма да се стигне.

От ситуацията възникват няколко важни въпроса, които имат нужда от преразглеждане, заяви министър Алексиев.

Първо, промяна на плавателните пътища – по тази тема вече се работи, те са близо до брега и създават опасност, на второ място – отчитайки този опит, трябва да направим ясни процедури, законови промени и търсене на идеи как България да може да осигури техника.

Не е нормално да сме единствената европейска морска държава без спасителен кораб, без екипаж, без процедури и готовност“, каза още той.

Капитан Венцислав Иванов, изпълнителен директор на Морска администрация, също изказа благодарност за екипната и добре свършена работа.

https://www.moreto.net

loading...