Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили. Това е мярка за подобряване на пътната безопасност в Европа. Платформата вече функционира.

Тя е доброволна, безплатна и е отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС.

Простите примери показват, че много хора са попадали в такава ситуация – дълго време са събирали пари, за да си купят кола втора употреба и се оказва, че след покупката тя е нескончаем низ от ремонти – често струващи повече от колкото самата кола. Това в България се превръща в масова практика и според няколко независими доклада говорим за 50% от колите.

Предложението и тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни между държавите.

Системата работи, но е доброволна на ниво държави, не и на ниво индивидуални физически лица.

Единната система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили ще включва информация за номера на рамата и пробега на автомобила. На първо време, тъй като според някои държави това е чувствителна информация, достъп до нея ще имат органите на КАТ.

https://lupa.bg/

КАК ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ КИЛОМЕТРАЖЪТ ВИ Е ПРЕВЪРТЯН ОТ ПРОДАВАЧА

За нас

С база от над 10,5 милиона употребявани превозни средства достъпни при нашите партньори в цяла Европа – в Германия, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Австрия, Испания, Швейцария, Швеция, Дания, Финландия… даваме възможност на нашите потребители да проверят дали километражът на употребяваното превозно средство, което се продава на автопазар или при автодилър в България, Румъния, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Черна Гора, Северна Македония, Полша, Чехия, Словакия, Гърция и Украйна е реален или превъртян.

Как да проверя километража?

AUTOkm Ви дава възможност да проверите километража на употребяваните вносни автомобили с едно кликване! Чрез внасяне на данни за превозното средство проверете дали километражът на употребявания автомобил е реален или превъртян.

Търсене на данни:

  1. Държава (Босна и Херцеговина, България, Гърция, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна Гора, Чехия)
  2. Марка (Mercedes-Benz)
  3. Модел (E-klasse)
  4. Година на производство (2010)
  5. Каросерия (Sedan)
  6. Генерация (IV – W212, S212, C207)
  7. Двигател (220 2.1d AT (170 Hp))
  8. Номер на шаси (VIN): (WDD2120021A433224)
  9. Продажбена цена на автопазара (14.000 €)
  10. Местоположение на автомобила / Страна износител (Германия, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Швейцария, Австрия, Испания, Швеция, Дания, Финландия…)

Ако всичките критерии са внесени правилно, ще се появят снимка и описание на търсения автомобил.

С кликване върху бутона “Провери километража” ще получите резултата.

Как се плаща услугата?

След като въведете данните за превозното средство и щракнете върху бутона “Провери километража”, се отваря поле за плащане. С кликване върху бутона “Pay by CARD” / “PayPal” / “Pay by MOBILE” се отваря диалогов прозорец. Плащането е необходимо за да бъде обработено Вашето запитване за километража.

Информация за проверката на километража получавате в SMS съобщение и/или по имейла, който сте посочили в запитването.

Сравнявайки получената информация с километража, който е на инструменталното табло на превозното средство, можете да проверите дали километражът е реален или превъртян.

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ НА АДРЕС: https://www.auto-km.com/bg/