Москва, 1 септември – AiF-Москва.

Опитът на украинските войски да превземат Запорожката атомна електроцентрала е провокация, целяща да осуети посещението на мисията на МААЕ в съоръжението. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

На 1 септември около 06:00 московско време две групи украински диверсанти, наброяващи до 60 души в седем лодки, кацнаха на брега на язовир Каховка, на три километра от АЕЦ Запорожие. Те се опитаха да превземат гарата, но бяха унищожени.

Освен това руското министерство на отбраната добави, че от 8:00 часа московско време въоръжените сили на Украйна са обстрелвали с артилерия мястото, където трябва да пристигнат членовете на мисията на МААЕ в района на селището Василиевка . По време на обстрела четири украински снаряда избухнаха на разстояние 400 метра от първи енергоблок на АЕЦ.

Преди ден делегация на МААЕ пристигна в град Запорожие, който остава под контрола на режима в Киев. Очаква се експертите да пристигнат в АЕЦ тази сутрин.

По-рано властите на Запорожка област  съобщиха  за задържането на група украински диверсанти в Енергодар. По предварителни данни те са подготвяли терористична атака по време на посещение в атомната електроцентрала на мисията на МААЕ, съобщи aif.ru