Близо 50 фирми от България, Гърция, Украйна, Сърбия се представят на 30-ото издание на международното изложение “Селското стопанство и всичко за него”, което започна в Добрич днес.

Земеделието не само в България, но и в световен мащаб е изправено пред сериозни предизвикателства, заяви при откриването на агрофорума служебният заместник-министър на земеделието Георги Събев. Той добави, че подобни агрофоруми с присъствието на земеделски производители, научни работници, търговци са изключително важни за търсенето и намирането на решения за проблемите в селскостопанския бранш. Георги Събев посочи, че Министерството на земеделието е партньор на агробизнеса в преодоляването на предизвикателствата.

На изложението, което се организира от “Добрички панаир” АД, се предлага едрогабаритна и малогабаритна селскостопанска техника, машини и съоръжения за животновъдството, автомобили, агродронове, био торове, препарати за растителна защита и други. Добруджанският земеделски институт представя най-новите си сортове и хибриди в селекцията на слънчогледа, пшеницата, фасула, тритикалето и други култури. Директорът на научната база Илия Илиев съобщи, че догодина институтът ще направи постъпки за регистрирането като географска марка на добруджанския фасул, а заместник-министър Георги Събев обеща подкрепа от Министерството на земеделието.

В съпътстващата програма на панаира е подредена изложба “Пътят на хляба” с над 100 предмета от бита на добруджанеца – от засяването на зърното до омесването на насъщния. Част от програмата на изложението е конференцията “Земеделски практики в полза на климата и околната среда”.

“Селското стопанство и всичко за него” ще продължи до 3 септември, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.

Тазгодишната реколта от пшеница е добра и ще намери своята реализация, заяви служебният заместник-министър на земеделието Георги Събев пред журналисти в Добрич. Той участва в откриването на международното изложение “Селското стопанство и всичко за него”.

Продукцията е качествена и българското зърно отново ще намери купувачи и на международните пазари, добави Събев. По думите му, за разлика от добрите добиви при зърнената култура, очакванията са реколтата от слънчогледа да бъде с около 30 на сто по-ниска заради нападението от ливадна пеперуда.

В отговор на въпрос за вноса на слънчогледово семе от Украйна, което достигна до преработвателните предприятия, Георги Събев каза, че след обсъждане със земеделския бранш се търси вариант за минимизиране на щетите. Той добави, че се очаква днес да бъде депозирано писмо до Европейската комисия и да се поиска съдействие, като се активира правният инструментариум и се освободят средства от кризисния резерв за подпомагане на българските производители.

До края на тази година или началото на идващата трябва да започне приемът на заявления от земеделците по Плана за възстановяване и механизма за възстановяване и устойчивост, съобщи по-късно Георги Събев на конференцията “Земеделски практики в полза на климата и околната среда”, която се провежда в рамките на международното изложение.

По думите му администрацията в Министерството на земеделието трябва да навакса неколкомесечно закъснение и първият прием на документи ще стартира по много облекчена процедура. По Плана за възстанояване в селското стопанство трябва да бъдат инвестирани около 1 милиард лева, като 70 на сто от средствата трябва да бъдат договорени през 2023 година.