• До края на първото десетдневие максималните температури ще бъдат от 27 до 33 градуса

Студените фронтове рядко достигат до крайбрежието

След горещото време в края на юни, при което на места в югозападните част от страната температурите превишиха 35 градуса, в началото на юли високите температури ще се задържат. Главно в западната половина от страната ще има превалявания. На 5-ти юли валежите ще бъдат по-интензивни, а от 6 до 8 юли ще стигат и до Черноморието. До края на първото десетдневие максималните температури ще бъдат от 27 до 33 градуса, в дните с валеж и на места и по-ниски, а в по-слънчевите дни, в най-топлите места, ще достигат до 33 – 35 градуса.

Нови превалявания се очакват от 11 до 16-ти, главно в Западна България. След 17-ти ще настъпи краткотрайно стабилизиране на времето и ще бъде предимно слънчево, с временни заоблачавания в следобедните часове. Ще се затопли и максималните температури ще бъдат около и над 30 градуса, а около 20-ти юли – до 36, 37 градуса. Слабо захлаждане с превалявания и прегърмявания ще има на 22 и 23 юли с по-нестабилно време, когато в следобедните часове ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици. Съществени заоблачавания ще има към 28 – 30 юли, когато ще превали с гръмотевици, с най-голяма вероятност по Черноморието.

В сравнение с юни нахлуванията на по-хладен въздух от северозапад ще намаляват, но въпреки това има голяма вероятност за проливни валежи и гръмотевични бури. Валежи над нормата за месеца ще има на места в Северна България и около планините.

Температурата на морската вода ще има стойности от 22 до 24 градуса. Рядко водата може да се затопли до 26, 27 градуса, а край Бургас през юли са измерени дори 29 градуса.

Опасни явления

Често се изсипват градушки 

За този месец най-честото неблагоприятно явление е градушката. В дните 2 -12 юли и 28 юли най-често градушка валяла в Горонотракийската низина, a около 22 – 23 юли в Северозападна България. На тези дни, по-често отколкото в останалите от месеца, са се случвали валежи от град, показват данните на метереолозите за последните 100 години. Естествено има и изключения. Една от най-опустошителните градушки у нас се е случила на 19 юли 1971 година. Тогава в Пазарджишко поле пада градушка, която за 35 минути в ивица дълга 20 км и широка 4 км натрупва леден слой с дебелина 15 см. Големината на ледените късове е достигнала 4 см. Градушката е нанесла 100% поражения върху земеделските площи и загуби за няколко милиона тогавашни лева. Такива градушки се случват рядко, средно на 10 години.

Народна метеорология

Горещниците предвещават люта зима

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юли народната метеорология гласи: „Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари. Ако прогърми на Илинден (20 юли), овошките ще се повредят, но виното ще е добро”.

https://trud.bg

loading...