Ухан не е известен китайски суперград като Пекин или Шанхай. А всъщност той е огромен мегаполис с население почти колкото Лондон, гъстонаселен е и има транспортни връзки с всяка част на света, съобщава Би Би Си.

По данни на ООН от 2018 година, във Ухан живеят 8,9 млн души – малко по-малко от Лондон и много повече от Вашингтон.

Той е 42-ият най-голям град в света и седмият най-голям в Китай.

Точно размерът и икономическото му влияние обясняват защо вирусът се е разпространил толкова бързо в Азия и стигна вече до САЩ.

По последна информация, смъртоносният коронавирус, за който няма лек и причинява смърт на заразените, вече е взел 17 жертви. Броят на заразените приближава 500. А някои експерти вече кръстиха вируса „Ухан“ – на името на родния му град.

Той се е разпространил толкова надалеч, защото много хора посещават Ухан и си го отнасят вкъщи.

На година международното летище нас Ухан обслужва 20 млн. пътници. То предлага директни полети до Лондон, Париж, Дубай и други големи градове по света.

Градът е построен покрай река Яндзъ и, според уебсайта му, е място както за високотехнологично производство, така и за традиционно производство“.

В него има няколко индустриални зони, 52 високоспециализирани учебни заведения с над 700 000 студенти. Там е съсредоточен най-големият брой следващи студенти в страната.

230 от 500-те най-големи компании в света, са инвестирали там.

Значителни са инвестициите от Франция, което държала концесия в някогашен Ханкоу – предшественикът на Ухан, между 1886 и 1943 година. Над 100 фирми инвестират там в наши дни, а „Пежо-Ситроен“ имат съвместно предприятие с китайската държава.

Ухан е входът към Трите клисури – туристически регион и място с огромен язовир с ВЕЦ.

Трите клисури – Цютан, У и Силин – се нареждат заедно с мечката панда и Великата китайска стена сред най-разпознаваемите образи на Китай в цял свят, изобразявани навсякъде.

„Три клисури“ е най-големият язовир в света, разположен в средното течение на най-дългата река в Китай Яндзъ.

Със същото наименование е и най-мащабният проект за водна електроцентрала, осъществяван досега.

Благодарение на него се извършва не само производство на електроенергия, но и водно регулиране и увеличаване на възможностите за корабоплаване по реката.

И така, въпреки че коронавирусът е дошъл от местния рибен пазар, потокът от хора към и от града е причината за разпространяването му.

Американецът, заразил се с нелечимата болест, е посетил наскоро Ухан, както и двамата регистрирани японци. Кореецът е живял там. Заразеният в Тайланд всъщност е китайски турист от Ухан.

Въпреки това, потокът от хора се увеличи заради посрещането на китайската нова година, когато милиони хора се прибират по домовете си, за да празнуват.

Китайските здравни власти предупреждават, че пътешествениците трябва да избягват Ухан, а местните жители не трябва да напускат града. Градът, заедно с още четири други, вече е поставен под карантина.

Статутът му като един от най-големите и добре свързани градове в света гарантира, че ще има поява на нови случаи със заразени хора по цял свят. https://blitz.bg/

loading...