Грипната ваканция в област Добрич няма да бъде увеличена и от днес, 12 март, всички училища подновяват занятия. Това съобщи началникът на РУО Жоро Тошков. Според шефа на РЗИ – Добрич д-р Ангелова, процентът на болните намалява и няма основание за удължаване на ваканцията.

Решението предизвика бурно недоволство от родители в социалната мрежа. Част от тях се заканиха, че няма да пуснат децата си на училище до края на седмицата, за да ги предпазят, въпреки че са здрави. Други пък недоумяват как може да са забранени културните мероприятия, където не се събират толкова хора, колкото ученици на един етаж, например. Учителите какво по-напред да правят – да наваксват изгубения материал или да следят дали възпитаниците им са на 1 метър разстояние /което е абсурдно да се случи в една класна стая с 25 деца/, или пък дали всяко междучасие си дезинфекцират ръцете.

Group of cute little prescool kids drawing with colorful pencils

След заседанието на Съвета по сигурността в МС по повод мерки за разпространението на коронавируса вчера, генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски обяви следното: “При спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствието от 250 души, минимално до 1 метър между присъстващите. При международни прояви участници от рискови страни да се преминали 14-дневна изолация в Република България. Във връзка с олимпиадата в Токио има отбори от рискови дестинации, които трябва да пристигнат в България – Южна Корея, Иран, Италия”, отбеляза проф. Мутафчийски. В области без потвърдени случаи на коронавирус – в детските заведения се провеждат занятия при засилени хигиенни мерки, с 3-кратна дезинфекция, периодично проветряване на помещенията, дезинфекция на ръцете, в първия учебен час 5-минутен инструктаж за лична хигиена. Персоналът в учебните заведения трябва да е с повишена бдителност за деца, учители или помощен персонал за евентуални заболявания. В театри и кина до 250 човека присъствие в закрити помещения, присъстващите да са през едно свободно седящо място, да има време за дезинфекция след всяка прожекция.Това значи разреждане на прожекциите. На други публични места на закрито – проветряване и дезинфекция на ден минимум 15 минути”. НДТ