Отдавна знаем, че всяко дете се нуждае от домашен любимец. И противно на очакванията, не само кучето може да е най-добър приятел. Котките по нищо не им отстъпват. И учените посочват поне шест ползи от присъствието им в дома ни. Не само за най-малките, а и за възрастните.

Котката вкъщи има положителен ефект върху здравето ни. Само докато я галим, тялото ни започва усилено да произвежда окситоцин – хормонът на любовта и доверието. Благодарение на него общото ниво на тревожност намалява и възниква усещане за спокойствие и удовлетворение. Тоест, лекува депресията.

Дори обичайното гледане на видеоклипове и снимки с участието на мустакатия ни любимец, може да облекчи негативните емоции. Котешкото мъркане също има уникален терапевтичен ефект. То стига директно до центъра за удоволствие в човешкия мозък и насърчава производството на серотонин, хормона на щастието.

Според Fin Guide, сред всички привърженици на идеята за домашен любимец, собствениците на котки имат най-високи нива на интелигентност. Обикновено те се окачествяват като по-сдържани и чувствителни. Обичат да остават сами по-дълго, четат повече книги, не зависят от мнението на другите и са готови да защитават интересите си докрай.

Собствениците на котки са по-склонни да споделят леглото си с домашния си любимец и съответно – спят по-добре, защото се чувстват по-сигурни и по-спокойни. А с мъркането си котките се превръщат в най-ефективните и безопасни хапчета за сън.

Тези пухкави любимци могат да ни предпазят от развитие на астма и алергии. Това важи особено за децата. Само с присъствието си в дома ни те автоматично намаляват чувствителността ни към вълна, акари и цветен прашец.

Животът с котка намалява риска от инфаркт с една трета. И не става въпрос за магия, а за невероятната способност на котките да облекчават стреса и тревожността. А оттам – и да нормализират кръвното налягане, както и нивата на холестерола в кръвта и сърдечната честота.

Котешкото мъркане не само успокоява нервите и насърчава производството на серотонин, но и укрепва костите. Всичко е свързано с честотата на вибрациите. Специфичните звуци, които домашните ни любимци издават, имат терапевтичен ефект, подобен на този от ултразвука върху човешкото тяло. Той насърчава заздравяването на рани и фрактури, отделно притъпява болката.

https://lifestyle.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ

 1. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 2. БЪЛГАРИТЕ
 3. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 4. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 5. РИБОЛОВ
 6. ГЮВЕЧ
 7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 8. България – Китай 中国保加利
 9. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
 10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА