Котка Палада, една от най-редките и очарователни котки в света

Котката Палада е известна със своята гъста козина, сплескана муцуна и малки, заоблени уши. Тези животни имат много отличителен външен вид, който ги отличава от другите котки.
Котката Палада е една от най-трудните за наблюдение котки, но наскоро беше открито, че е в състояние да оцелее дори на място, където никога не бихме си помислили: върховете на връх Еверест. Това откритие е ръководено от изследователски екип от Обществото за опазване на дивата природа, който публикува проучване в Cat News. Откритието е станало чрез откриването на изпражненията на котката.
Котката Палас комуникира чрез вокализации, изражения на лицето и химически сигнали. Тези животни са известни с мрачното си изражение на лицето, което ги кара винаги да изглеждат ядосани.
Котката на Палас е самотно, нощно животно. Този вид е в състояние да оцелее в сурови местообитания поради способността си да се движи тихо и голямата си адаптивност.
Котката от Палада се храни главно с гризачи и малки животни, но също така може да ловува птици, насекоми. Тези животни са в състояние да издържат на дълги периоди на гладуване поради мастните резерви в телата си.
Паладата котка се счита за застрашена поради загуба на местообитания и безразборен лов. Въпреки това са положени усилия за защита и опазване на този вид, като например създаване на защитени територии и забрана на лова. От 2020 г. манулът е класифициран като минимално застрашен вид. Усилията за защита на котката от Палада включват създаване на защитени територии, забрана на лова и насърчаване на опазването на естественото местообитание на този вид.
Котката от Палада живее в труднодостъпни местообитания като планинските райони на Централна Азия. Тези животни са адаптирани да живеят в много студена и суха среда и са в състояние да оцелеят при екстремни температури.
https://www.msn.com/