Щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия обяви бедствено положение на територията на област Добрич в петък. Поводът е усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България – установените случаи на Африканска чума по свинете в индустриални обекти, както и множеството случаи на болестта в Румъния.

След заседанието на Щаба бе решено единодушно да бъде обявено бедствено положение за срок от 7 дни на територията на област Добрич, за което областният управител Красимир Кирилов издаде заповед № ОКД-14-02-1/27.07.2019 г.

В заповедта за обявяване на бедственото положение са разписани и мерки, които се налагат с цел неразпространение на болестта на територията на област Добрич. В срок до 5 август 2019 г. всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“, имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните и приберат месото за лична консумация. В същия срок кметовете и кметските наместници на населени места трябва да посочат площадки в рамките на землищата на населените места, на които ще могат да бъдат загробвани животни. Комисии от експерти със съдействието на служители на ОД МВР започват проверки по населените места за спазване на разпоредените мерки. За същия период се забранява свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. За неспазването на разпорежданията ще следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, като глобите достигат до 500 лв. След изтичане на гратисния период се преминава към санкциониране на нарушителите – стопанин, отглеждащ нерегламентирано прасе ще бъде глобен по Закона за ветеринарномедицинската дейност в размер от 150 до 1000 лв. Животно, открито в заден двор, ще бъде умъртвено от ОДБХ и загробено без право за консумация. По време на гратисния период служителите на реда ще налагат санкции за нерегламентиран превоз на животни по пътната мрежа на територията на цялата област.

В същото време, още в петък от Свинекомплекса в с. Козлодуйци обявиха, че дават по 250 лева за заклано домашно прасе. „Правим всичко възможно да изчистим, обезвредим и обезопасим 3-километровата контролирана зона около комплекса, преди евентуална регистрация на заболяването на територията около комплекса. При нас има 86 000 прасета. В 3-километровата зона попадат 4 села: Козлодуйци, Росеново, Смолница и Малка Смолница. Направихме среща с хората в присъствието на кметовете, разяснихме им какви са опасностите за тях. Обяснихме им, че не сме им врагове, че вероятността заразата да попадне при тях, в така наречените задни дворове е по-голяма, отколкото при нас, тъй като хората нямат никакви предпазни мерки. Ние им плащаме по 250 лева на заклано прасе, независимо колко килограма тежи“, обясни управителят на фермата д-р Румен Караманов.

Изготвен е график при кметовете на четирите села и хората вече колят домашните си прасета, като за това получават от Свинекомплекса по 250 лева за бройка. Стопаните решават сами какво да правят с месото. Голяма част от тях го прибират във фризери. Има и такива обаче, които веднага предложиха прясното свинско за продан из съседните села, че и в самия Добрич, разкриха източници на вестника.

55 са домашните прасета в Козлодуйци, 23- в Малка Смолница, 5 – в Росеново. За Смолница няма информация от кмета, вероятно е и в селото да няма нито едно прасе.

Полицията е предприела оперативни действия за недопускане на движение на нелегално месо. Полицията е завардила всички подходи не само към Добрич, но и към Свинекомплекса в Козлодуйци. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
loading...