КНИГА ПРЕДСТАВЯ МИНЕРАЛИТЕ НА ДОБРУДЖА

264

Премиера на книгата „Минералите на Добричка област“ на Димитър Димитров ще се състои на 17 декември /вторник/, от 17:30 часа, в Мултифункционалната зала на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“.

Книгата се издава със съдействието на Община гр. Добрич, по Програма за финансовото подпомагане на книгоиздаването  и книгоразпространението, както и с подкрепата на Читалището.

„Минералите на Добричка област“ е първата книга на Димитър Димитров и има за цел да опровергае тезата, че Добруджа е бедна на минерали. В изданието са включени над 100 минерални и биоминерални видове и разновидности, като за пръв път са описани два нови за България минерала, открити в региона – черен благороден опал и грейгит. Внимание заслужават и редките за страната цитрин, халцедон стефаник, опалово тигрово око, огнен опал и др.

Книгата предлага и атрактивен снимков материал – повече от 70 цветни фотографии представят на читателя описаните в текста образци.

Димитър Димитров е Магистър по специалност „География“ в Софийски университет „Климент Охридски“, завършил е с отличие и „Френски език“ в ИЧС – гр. София. Професионалният му път е тясно свързан с преподавателската дейност, като работи в различни училища в гр. Добрич и областта. Към настоящия момент е Организатор на „Център по минералогия“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“. През последните 13 години ръководи и Клуб по минералогия, в който деца на различна възраст изучават минералите и техните свойства.

Димитър СТЕФАНОВ

 

loading...