• Режисьорът засне около 30 часа кадри на МКС

МОСКВА, 19 октомври. / ТАСС /. Режисьорът Клим Шипенко засне около 30 часа материал на МКС, той предположи, че филмът, с условно заглавие „Предизвикателство“, ще може да възстанови бюджета си в боксофиса. Той говори за това на пресконференция след полета в ТАСС.

“Около 30 терабайта [е заснет на МКС], това са много, 30-ина часа. Мисля, че филмът ще има около 25-35 минути след монтажа <…> Изгледите на Земята са заснети за бъдеща употреба, ние имахме добра камера, реших, че всичко трябва да бъде премахнато върху нея, така че да има минимално проникване на графики “, – каза Шипенко.

Той подчерта, че киното като цяло „е способно да печели големи пари“. “Мисля, че филмът ще се изплати, имам такива очаквания, те не са неоснователни. Има световен интерес от хора от различни страни, пишат ни. Струва ми се, че киното, ако стане международно, може да си възвърне бюджета “, – сподели директорът.

Работа по филма

Работата по картината, условно озаглавена „Предизвикателство“, ще продължи на Земята приблизително до края на 2022 г., като датата на излизане все още не е определена.

“Мисля, че филмът ще бъде направен преди края на следващата година. Тогава продуцентите, заедно с дистрибуторите, ще изберат дата на излизане, която идеално ще подхожда на този филм”, каза Шипенко, отговаряйки на въпрос относно евентуална дата на премиерата.

Според него процесът на заснемане на МКС се превърна в истинско предизвикателство, тъй като той и актрисата Юлия Пересилд трябваше заедно да поемат отговорностите на цял филмов екип. Той отбеляза, че сценарият е коригиран в хода на работата „въз основа на обстоятелствата“, например някои съвети относно диалозите са дадени от самите космонавти. „Това е нормален процес“, обясни директорът.

Пересилд отбеляза, че снимките на МКС продължават. „Благодарение на Антон Шкаплеров, благодарение на Олег Новицки, благодаря на Петя Дубров за факта, че в един момент се присъединиха към нас и въпреки факта, че имаха огромен брой задачи, които трябваше да изпълнят, продължиха с нас през нощта работа, продължи да снима нашия филм “,- каза тя.

Космонавтът Олег Новицки, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко се завърнаха от МКС в неделя след заснемането на филма. Те са в Star City, където са на рехабилитация.

Пересилд и Шипенко заснеха игрален филм в космоса за първи път в историята на борда на МКС. Космическата драма, условно озаглавена „Предизвикателството“, е история за жена -лекар, която лети на орбита, за да спаси астронавт. Те прекараха 12 дни в орбита. Олег Новицки е на МКС от 9 април. Филмът е съвместен проект на Роскосмос, Първи канал и студиото Yellow, Black and White. На снимките присъстваха и руските космонавти Антон Шкаплеров, Олег Новицки и Петър Дубров. Шкаплеров и Дубров останаха на МКС до пролетта на 2022 г.