(Brasília - DF, 13/11/2019) Presidente da República Popular da China, Xi Pinping. Foto: Alan Santos/PR

Делегатите на първата сесия на 14-то Общокитайско събрание на народните представители (NPC, парламент) днес избраха Си Дзинпин за президент на Китайската народна република и ръководител на Централната военна комисия на Китайската народна република за безпрецедентен трети петгодишен мандат .

Анализаторите започнаха да говорят за плановете на Си Дзинпин да се кандидатира за трети мандат още през 2018 г., когато китайската конституция беше изменена, за да позволи на едно и също лице да заема поста държавен глава неограничен брой пъти (преди ограничението беше не повече от два петгодишни срока).

През октомври 2022 г., след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, Си Дзинпин беше преизбран за трети мандат като ръководител на партията – генерален секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на КПК). Въпреки факта, че Хартата на КПК не съдържа ограничения за мандата на генералния секретар на Централния комитет и се очакваше преизбирането на Си Дзинпин, това само засили увереността на експертите, че през март 2023 г. той отново ще поеме поста на ръководител на държавата.

Си Дзинпин е роден на 15 юни 1955 г. в Пекин.