Медии: шестима души са участвали в подготовката на терористичната атака в Приднестровието

0
382

КИШИНЕВ, 9 март. /ТАСС/. Шестима души са участвали в подготовката на предотвратения терористичен акт в непризнатото Приднестровието. Това съобщи в четвъртък Първият приднестровски телевизионен канал, който получава ексклузивни кадри от разпита на един от заподозрените.

Както уточнява телевизията в канала си в Telegram , задържаните са се представяли за бежанци. Петима от шестимата заподозрени в подготовката на терористична атака в Приднестровието са граждани на Украйна. Не се уточнява гражданството на шестия заподозрян – задържаният Вячеслав Кисничан. По-рано беше съобщено, че той е родом от Приднестровието, по-късно е живял в Одеса и е бил вербуван от Службата за сигурност на Украйна.

Според канала е задържан Игор Сикайло, както и Вячеслав Кисничан, който сега дава показания. Юрий Бондар и Владимир Гребенюк, според следователите, под прикритието на бежанци от Украйна са купили автомобил Land Rover и Кисничан го е натъпкал с експлозиви.

По-рано Следственият комитет на Приднестровието съобщи, че правоприлагащите органи разполагат с достатъчно доказателства, за да обвинят заподозрените в подготовка за терористичен акт, шпионаж, държавна измяна и други. Според правоприлагащите органи нападението се е подготвяло по указание на Службата за сигурност на Украйна срещу служители на републиката. Организаторите планираха да взривят кола в центъра на Тираспол, натъпкана с 8 кг хексоген, както и винтове и гайки за поразителен ефект.

През април 2022 г. в Приднестровието бяха извършени поредица от терористични атаки. Те започнаха с обстрел на сградата на Министерството на държавната сигурност от гранатомети. Взривени са антените на един от най-големите радио и телевизионни центрове в района в село Маяк. Удари бяха извършени по военните летища край Тираспол и Рибница, както и по местонахождението на приднестровския мироопазващ контингент и територията на арсенала край село Колбасна, където се съхраняват около 20 хиляди тона боеприпаси. По време на атаките няма пострадали.

По-рано президентът на Приднестровието Вадим Красноселски заяви, че е организиран саботаж от територията на Украйна, а също така обвини молдовските специални служби за опит за подпалване на военната служба в Тираспол. В Приднестровието беше въведена максималната степен на терористична заплаха, на 25 май тя беше понижена от червено на жълто и все още е в сила.

****

Приднестровската молдовска република, наричана още Приднестровие, е самопровъзгласила се държава в източната част на Република Молдова.

На 2 септември 1990 г. е провъзгласена Приднестровска молдовска република (съкр. ПМР), която няма международноправен статут. Република Молдова със закон обявява автономия на региона през 2005 г.

https://bg.wikipedia.org/