Юлското слънце изгря и тази година под звуците на емблематичната песен на „Uriah Heep“ от 1971 г. – „July Morning“. На сцената край брега се качиха българските рок банди „Red House”, „Do Sho Band“, „Drive your life“, „Антифриз“ и „Sheky and Тhe band“. Легендарни-=ятрфгтят вокалист на „Rainbow“, „Alcatrazz” и „Michael Schenker Group” – Doogie White заедно с българската рок група „John Steel“ изнесоха едночасов концерт и разтърсиха сцената с някои от най-големите световни рок хитове. В първите минути на изгрева стотици посетители пееха заедно с изпълнителите “Там аз бях във юлска сутрин, за да търся любов, с магията на новото зазоряване и с прекрасното Слънце” и с припева на уста почетоха паметта на Джон Лоутън от “Юрая Хийп”.

На брега на Камен бряг беше открит паметник на Джон Лоутън. Монументът на легендата е монтиран близо до Огънчето, именно където в продължение на много години бившият вокал на „Юрая Хийп“ изпълняваше емблематичната песен.
​​Община Каварна
На символичното откриване на паметника от съпругата на Джо Лоутън присъства и кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.