Индонезия въведе Национална работна група за транзакции в местна валута – стратегическа инициатива, чиято цел е да намали зависимостта на страната от щатския долар в международните сделки и да насърчи използването на националната валута.

Тази работна група е резултат от съвместна работа, в която участват значими структури, включително централната банка, съответните министерства, Органът за финансови услуги (OJK) и Корпорацията за застраховане на депозитите (LPS).

Пери Варджийо, управител на Bank Indonesia, подчерта, че работната група ще подобри координацията между правителствените органи в процеса на изработване на политики и ще насърчи по-широкото използване на местните валути в двустранните транзакции между Индонезия и нейните партньорски държави.

Официалният меморандум за разбирателство за създаване на работната група беше подписан по време на срещата на върха на АСЕАН в Джакарта и беше засвидетелстван от президента Джоко Уидодо.

По-рано тази година, на срещата на върха на АСЕАН в Лабуан Бахо, Източна Нуса Тенгара, регионалните лидери постигнаха споразумение да използват съответните си валути при регионални транзакции, като по този начин подкрепят икономическата интеграция в рамките на блока.  https://cryptodnes.bg/