– Какво ще посъветвате да правят хората, за да се предпазят от заразяване?

– На първо място – хигиена на ръцете! Това е най-важното средство. На второ място, когато има болен пациент, да се поставя маска на лицето. Третото важно условие е общата ни култура на поведение – трябва да се спазва респираторна хигиена – да се кашля в еднократна кърпичка, да не се плюе и храчи на обществени места. От епидемиологична гледна точка това е изключително опасно.

– Ако един човек, прецени, че има симптоми на вирусна инфекция, какво поведение трябва да прояви той?

– Ако този пациент е в добро общо състояние, например, със субфибрилна температура около 37-38 градуса, но не се чувства зле, може да се обади на личния си лекар с въпрос как да процедира.

– Знае се, че не коронавирусът е най-смъртоносния вирус, който е върлувал досега. Защо при предишните вълни от птичи и свински грип не се взеха толкова крути мерки, както сега за коронавируса?

– И тогава имаше мерки. В случая се касае за нов вирус, за който все още се събира информация. Предстои да се направят всички изводи за това какъв точно е инкубационния му период, кои са най-честите рискови групи. Знае се, че смъртността е най-висока при пациенти, които имат съпътстващи хронични, сърдечни или белодробни заболявания, хора с имунен дефицит над определена възраст. Но все пак основните изводи предстои да бъдат направени. Самите диагностични тестове се усъвършенстват в движение. Мерките, които предприемаме днес, утре може да се променят.

– Всъщност „чисто нов” ли е коронавирусът? Ясно е, че негови щамове са познати от много години.

– Да, това е вирус, който съществува отдавна, но обикновено циркулира сред животните. Сред хората се предава при определени обстоятелства, когато има по-близък контакт между хора и животни. Имало периодични случаи на коронавирусни инфекции, но днес вълната се изявява с много интензивно разпространение от човек на човек. Вълната през 2003 година от ТОРС (SARS), например, премина с много по-малко засегнати. Надявам се, че с отминаването на зимата и настъпването на по-топло и стабилно време, разпространението на коронавируса също постепенно ще отшуми.

– Има ли смисъл като профилактика да се приемат повече имуностимуланти?

– Смята се, че ако човек има срив в имунната система, той е добре да приема имуностимуланти на билкова основа. Като всички такива средства, те обаче са нож с 2 остриета. Защото, например, може да активират някакъв автоимунен процес. Няма медицински данни, че приемането на имуностимуланти може да ни предпази от коронавирус.

– А приемането на алкохолни напитки пази ли от коронавирус? Много хора се надяват на това.

– Това е една много симпатична закачка, която по-скоро цели да ни развесели, отколкото да е медицински обоснована. Да не говорим, че приемането на алкохол в по-големи количества потиска имунната система и по-скоро благоприятства поддаването на организма на вирусни атаки. Токсичните прояви на алкохола са всеизвестни.

Д-р Валентина ЦАНЕВА

 

 

loading...