БАРАЖЪТ С УНГАРИЯ ПОД ВЪПРОС ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Чаканият от цяла България плейоф за Евро 2020 срещу Унгария е под въпрос. Мачът трябва да се играе на 26 март на стадион „Васил Левски“, но заради коронавируса има вероятност всички баражи да бъдат отложени. Във вторник УЕФА ще проведе годишния си конгрес в Холандия и тогава ще бъде проведена спешна среща с представителите на всички 55 членки на централата. Основният въпрос е бъдещето на евротурнирите и Евро 2020 в условията на опасната зараза. Ще бъде засегната и темата с плейофите за класиране на Европейското, а един от тях е именно мачът България – Унгария.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин пристигна по-рано в Амстердам, за да проведе няколко срещи с представителите на страните членки преди конгреса. За момента управата на европейския футбол не дава индикации, че планира отлагане на елиминационните фази на евротурнирите или провеждането на Евро 2020, което ще се играе на територията на 12 държави. Решението обаче ще бъде взето от всички членки на УЕФА, а официалната позиция ще стане ясна в рамките на следващите 24 часа.

През последните две седмици десетки мачове в Италия бяха отложени заради епидемията от COVID-19. Това е страната с най-много случаи на заболяването в Европа. Именно Италия е една от страните, които са домакини на европейското първенство през лятото и там трябва да се проведе мача на откриването. По програма на 12 юни Италия играе с Турция на „Стадио Олимпико“ в Рим.

Франция, където има над 40 заразени и два обявени смъртни случая, официално забрани провеждането на масови събития, където се събират над 5000 човека. Това поставя под сериозен въпрос 1/8-финалния реванш от Шампионската лига между ПСЖ и Борусия (Дортмунд) на 11 март. „Жълто-черните“ спечелиха първия мач с 2:1. Sportal.bg

ДОБРУДЖА И ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАВЪРШИХА 1:1 НА СТАДИОН „ДРУЖБА”

В контролна среща, проведена на стадион „Дружба”, двата най-добри отбора в Добричка област – Черноморец (Балчик), който е единственият, представящ областта при професионалистите, и лидерът в Североизточната трета лига Добруджа, завършиха наравно 1:1.

Домакините стояха по-добре на терена през първото полувреме и в 34-ата минута поведоха в резултата, след като състезател на гостите си отбеляза автогол. В следващите минути напрежението на терена се покачи и двама играчи поеха към съблекалните, след като получиха червени картони – Тодор Паланков от Добруджа и Цветан Илиев от Черноморец. След договорка между треньорите на техните места влязоха други състезатели и така двата отбора продължиха срещата в пълни състави.

След почивката бяха направени много смени и в двата отбора. Така се стигна до 81-ата минута, когато балчиклии изравниха резултата с попадение на Владислав Мирчев, разписал се след центриране от ъглов удар.

Организирането на тази проверка стана възможно, тъй като по програма двата тима нямаха мачове миналата седмица.

 

 

ЦСКА-СОФИЯ СЪС СЕНЗАЦИОННА ЗАГУБА, ФЕНОВЕТЕ ИСКАТ ОСТАВКИ

ЦСКА-София допусна малко очаквано поражение с 1:2 като гост на Царско село в мач от 23-ия кръг на efbet Лига, който се проведе на стадиона в Бистрица, и пропусна да се изкачи на второто място в класирането преди двубоя на Левски със Славия. Домакините откриха още в 6-ата минута чрез Андерсон Кордейро, Стефано Белтраме (20) изравни, а Бахамбула осигури успеха на Царско село с ефектно попадение от воле в 40-ата минута.

Победата на символичните домакини бе напълно заслужена, а след срещата феновете на „червените” поискаха оставки заради слабата игра на тима. Те изразиха недоволството си и чрез мятане на снежни топки и бутилки срещу треньора Милош Крушчич, а сериозни ругатни отнесоха и футболистите.

От своя страна пък Царско село бе с група от само 15 футболисти за тази среща при позволени 18. Въпреки това домакините влязоха бойко в мача и откриха резултата още в 6-ата минута. Това стори Андерсон Кордейро, който се възползва от разбъркване пред наказателното поле на символичните гости и след шут по земя от 18 метра вкара за 1:0. „Червените” можеха да изравнят в 10-ата минута, когато Соу стреля опасно, Пласид изби, топката се насочи към мрежата на домакините, но в крайна сметка спря малко пред голлинията и защитник я изчисти в корнер. В 16-ата минута Царско село осъществи много добра триходова комбинация, която за малко не завърши с второ попадение, но Бусато се хвърли самоотвержено и буквално взе топката от главата на играч от домакините, който почти сигурно щеше да отбележи с удар от три-четири метра. ЦСКА-София успя да изравни в 20-ата минута. Джеси надбяга Даскалов по дясното крило и пусна по земя към Стефано Белтраме. Италианецът стреля от два метра, Пласид спаси, но топката рикошира в лицето на халфа и влезе в мрежата на гостите за 1:1.  В 40-ата минута Джеси проби отдясно и върна добре от аутлинията към Соу, таранът овладя и отправи диагонален изстрел, който излезе покрай дясната греда. Секунди по-късно Царско село вкара втори гол. Домакините разиграха добре отляво, последва центриране, централният защитник в този мач Жеферсон изчисти, но Бахамбула със страхотен шут от воле извън пеналта вкара в долния десен ъгъл на Бусато за 2:1.

През второто полувреме ЦСКА-София заигра още по-слабо и Царско село без проблем спираше „червените” атаки още в зародиш. За подобряване на представянето не помогнаха и смените на Милош Крушчич, който след час игра извади Малинов и Белтраме, а на техните места се появиха най-новото попълнение Анита и Томи Юрич. В началото на втората част пък Евандро замени Рафаел Енрике. Първото реално голово положение за второто полувреме дойде чак в 85-ата минута, но то бе пред вратата на „червените”. Андерсон Кордейро надбяга Жеферсон, излезе отдясно сам срещу Бусато, копна топката над него, но я изпрати покрай лявата греда. Само 120 секунди по-късно Бусато изби топовен шут на Бахамбула от 24 метра. В 90-ата минута и ЦСКА-София създаде нещо по-интересно пред вратата на домакините. Юрич намери резервата Евандро, който шутира от 10 метра, но в ръцете на Пласид. В даденото от рефера 4-минутно положение Соу можеше да изравни, но се засуети твърде много пред границата на наказателното поле и Лопез със самоотвержен шпагат блокира удара на нападателя.

 

НЕВИЖДАН СКАНДАЛ В ГЕРМАНИЯ: ОТБОРИ СПРЯХА ДА ИГРАЯТ ЗАРАДИ ОБИДНИ ПЛАКАТИ

Футболният свят стана свидетел на нещо невиждано досега. То се случи по време на срещата между Хофенхайм и Байерн (Мюнхен) в Бундеслигата. Гостите победиха с 6:0, но мачът влиза в историята с поведението на футболистите в последните минути. Заради провокация от страна на гостуващата агитка състезателите на двата тима спряха да играят и прекараха известно време в безсмислено подаване на топката, докато изтече редовното време. Така състезателите се обединиха срещу непристойното според тях държание на ултрасите.

Срещата си течеше нормално до 66-ата минута, когато агитката на баварците издигна плакат с обиден текст по адрес на президента на Хофе Дитмар Хоп. На единия от тях пишеше: “Беше и си оставаш кучи син”. Това принуди рефера да спре срещата за кратко. Треньорът Флик и неговият асистент отидоха пред сектора с феновете на Байерн и ги призоваха да преустановят акцията си. Ултрасите прибраха обидните транспаранти и мачът беше подновен малко след това. В 77-ата минута обаче проблемните плакати отново бяха извадени и тогава арбитърът направо прибра футболистите в съблекалните. Шефове на Байерн, треньори и играчи започнаха да се карат със запалянковците, които обаче не им обръщаха внимание. На помощ се притече и новият директор Оливер Кан, но и той не успя да стори нищо. След около 15-минутно прекъсна играта беше подновена, а ултрасите на Байерн бяха предупредени, че при нова провокация срещата окончателно ще бъде спряна. В оставащото време обаче футболистите само си подритваха кълбото и чакаха края на мача.

Хоп е ненавиждан от агитките в Германия от дълго време насам. Той е обвиняван, че заради парите си изкуствено е проправил път на Хофенхайм сред най-големите. Освен това бизнесменът получи специално разрешение да придобие повече от 50+1% от акциите на клуба – нещо, на което другите не могат да се надяват. Нещата ескалираха наскоро, когато привържениците на Борусия (Дортмунд) получиха забрана да стъпват на стадиона на Хофе за срок от 3 години заради поредна акция срещу него. В знак на съпричастност с остри думи срещу него излязоха и феновете на Борусия (Мьонхенгладбах). Протестът беше продължен и от тези на Байерн, но сега за първи път отборите се намесват с конкретно действие.

Иначе Байерн нямаше никакви проблеми от спортно-техническо естество и се наложи след голове на Серж Гнабри (2′), Йошуа Кимих (7′), Джошуа Зиркзее (15′), Филипе Коутиньо (33′, 48′) и Леон Горетцка (62′). С тази победа Байерн увеличи на 4 точки преднината си на върха пред РБ (Лайпциг), който е с мач по-малко.

 

ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА СЕРИЯ НА ЛИВЪРПУЛ ПРИКЛЮЧИ СЛЕД ТЕЖКА ЗАГУБА ОТ УОТФОРД

Серията на Ливърпул от 18 поредни победи и 44 последователни мача без загуба в Премиър лийг приключи. Мърсисайдци бяха разбити с 0:3 от отбора на Уотфорд, който преди този кръг бе на предпоследно място в класирането. Два гола на Исмаила Сар (54′, 60′) и един на Трой Дийни (72′) донесоха заслужения успех на “стършелите” на “Викъридж Роуд”. Ливърпул изигра най-слабия си мач от дълго време и допусна първо поражение от началото на януари 2019-а, когато отстъпи с 1:2 на Манчестър Сити. Като изключим един удар в гредата на Адам Лалана, мърсисайдци не създадоха почти нищо интересно в предни позиции, а в защита също действаха необичайно разконцентрирано. Така “червените” не успяха да подобрят рекорда на Манчестър Сити за най-много поредни победи във Висшата лига. Двата отбора остават с 18 последователни успеха. За първи път от март 2019 Ливърпул пък не успява да се разпише в мач от Висшата лига.

Юрген Клоп бе направил две промени в сравнение със състава, който започна при победата с 3:2 над Уест Хам. Джо Гомес пропусна двубоя като предпазна мярка заради лека травма. Вместо него в центъра на отбраната влезе Деян Ловрен. Алекс Окслейд-Чембърлейн започна вместо Наби Кейта, който бе извън групата.

Исмаила Сар и Кико Фемения стартирааха за Уотфорд за сметка на Крейг Доусън и Роберто Перейра. Мърсисайдци изиграха необичайно слабо за стандартите си първо полувреме. “Червените” не успяха да създадат голово положение, нито да отправят точен удар до почивката. Двете най-интересни ситуации бяха пред вратата на гостите. Изстрел на Деулофеу в 11-ата минута премина на сантиметри над напречната греда. В добавеното време Уотфорд бе още по-близо до гола. Алисон излезе, за да пресече едно подаване към Дийни, но не го направи добре, което даде шанс на нападателя да стреля. Този път стражът на гостите изби. Дийни опита добавка, но Ван Дайк догони топката и изчисти.

Второто полувреме също започна с голово положение пред вратата на Ливърпул. Ислаила Сар се озова зад отбраната на мърсисайдци и веднага стреля от границата на наказателното поле, но Алисон се намеси много добре и изби. В 52-ата минута Анди Робъртсън отправи първия точен удар за мърсисайдци. Левият бек стреля в близкия ъгъл, но Фостър изби. Две минути след това Уотфорд вече водеше в резултата, след като отбраната на “червените” не успя да се справи с един тъч, изпълнен от Масина. Топката стигна до Дукуре, който напредна до аутлинията, откъдето успя да върне към Исмаила Сар. Последният изпревари Робъртсън и откри резултата. В 60-ата минута Сар вкара втори гол. Хюз успя да задържи топката около тъчлинията, след което Дийни изведе с прекрасен пас по земя сенегалеца, който с елегантен прехвърлящ удар направи 2:0. Шест минути след това страхотен изстрел на Лалана с левия крак срещна гредата. В 72-ата минута Александър-Арнолд върна лошо към Алисон, Сар пресече и асистира на Дийни, който окончателно сложи точка на спора в този двубой – 3:0. Девет минути преди края Сар пропусна възможността да оформи своя хеттрик.

Ливърпул остава на върха със 79 точки, докато с този успех Уотфорд се измъкна от зоната на изпадащите и вече е на 17-а позиция.

 

ЮРГЕН КЛОП: НЯМАШЕ КАК ДА НЕ ЗАГУБИМ В ДАДЕН МОМЕНТ

Ливърпул може отново да играе освободен от напрежение, отговорност и натиск за рекорди, заяви мениджърът Юрген Клоп след загубата на “червените” с 0:3 срещу Уотфорд. Именно “стършелите” сложиха край на серията от 18 поредни победи и 44 мача без загуба на лидерите в класирането на английското първенство. Клоп каза: “Нямаше как да не загубим в даден момент. Определено не сме искали да се случи, но бяхме напълно наясно, че това е неизбежно. Аз обаче гледам нещата от положителната им страна. Сега вече можем отново да играем свободно и да не преследваме рекорди. Можем просто да гоним победи, както винаги правим”, каза Клоп. “Няма смисъл да се хвалим, че не сме загубили в 44 поредни мача. Някой подхвърли и друга цифра, така че не съм сигурен колко точно са, а и не ме интересува по никакъв начин. Знам обаче, че подобно постижение е много трудно. Не сме уморени, бяхме във форма. “Питате ме защо имаме толкова точки ли? Защото се борехме със зъби и нокти с всичко, срещу което се изправяхме. Дали то е било свързано с концентрацията ни в даден момент, със спад във формата, или пък с липса на късмет, няма значение. Точно заради това имаме такъв брой точки. И други отбори пробваха да го направят, но не успяха. Не е лесно за обяснение защо и на нас не ни се получи днес, но не бива да го приемаме като най-голямата сензация в света на футбола. Загубихме просто една битка и аз не приемам случилото се за недопустимо. Този мач беше важен, но поражението в него не е най-голямата катастрофа”, добави Клоп.

 

ПСЖ ОТНОВО ПРЕГАЗИ ДИЖОН

Отборът на Пари Сен Жермен разгроми с 4:0 Дижон на “Парк де Пренс” в среща от 27-ия кръг на Лига 1. През есента “червените” спечелиха с 2:1 на своя стадион, но по-рано този месец парижани се наложиха над тях с 6:1 като гости за Купата на Франция.

Резултата откри Пабло Сарабия още в 3-ата минута, възползвайки се от опит за шут на Маркиньос. В 74-ата Юлиан Дракслер намери пред наказателното поле Килиан Мбапе, който нахлу в него и удвои преднината на своя тим. Само две минути по-късно именно нападателят асистира на резервата Мауро Икарди за неговия гол в мача. Крайното 4:0 оформи Мбапе в добавеното време с второто си попадение за вечерта, като то дойде след изпълнение на корнер.

ПСЖ е убедителен лидер в класирането с 68 точки, докато Дижон е 17-и с 27 пункта.

 

БАЙЕРН С ОФЕРТА ЗА ДИЕГО СИМЕОНЕ

Треньорът на Атлетико (Мадрид) – Диего Симеоне, изненадващо може да поеме шампиона на Германия – Байерн (Мюнхен), пише Don Balon. Според изданието съществува вероятност Чоло да напусне столичани след края на сезона и да замени Ханзи  Флик начело на баварския колос, чийто договор с мюнхенци е до лятото.

Диего Симеоне застана начело на Атлетико през 2011 година и договорът му е до 2022 година. Под негово ръководство мадридчани спечелиха Примера Дивисион, Купата на Испания и по два пъти Лига Европа и Суперкупата на Европа.

В Германия отдавна се твърди, че бъдещето на Флик зависи до голяма степен от това колко далеч ще стигне Байерн в Шампионската лига. Специалистът все още няма опит като наставник в големи мачове и затова шефовете на Байерн се оглеждат за алтернатива.