Над 100 прасета бяха принудително умъртвени в стопанството на Стоян Стоянов в Добрич. Фермата се намира в района на бившето летище. Стопанството е незаконно, а животните са нерегистрирани и се отглеждат при абсолютно никакви мерки за биосигурност. Собственикът е получавал многократно актове за това. Сутринта екип от ОДБХ, начело с д-р Славов и полицаи провериха спазени ли са предписанията за доброволно унищожаване на прасетата. „Установихме, че предписанията не са спазени и ще преминем към принудителен акт“, заяви д-р Славов. Собственикът Стоян Стоянов бе блокирал пътя към стопанството си с един стар камион и в началото категорично отказваше да пусне ветеринарите и полицаите. Мъжът повтаряше, че това е частна собственост и никой няма право да посяга на нея. Той се оправдаваше с мотива, че от неговите животни не е взета нито една проба, която да докаже, че са заразени с чума. Стоян поиска от министър Танева обезщетение по 1 000 лева на прасе.

Съпругата му Светла Пенчева обясни, че са успели да заколят само 15 от прасетата. Месото е продадено на частни лица. Семейството отглежда свине от много години и пласира продукцията си само на частни клиенти. Започнали от две прасета, които заплодили. Това е и основното препитание на Стоян и Светла. Според нея, за това, че стопанството не е узаконено, са виновни от ОДБХ, откъдето отказали да им изпратят ветеринарен лекар, с когото да сключат договор и който да регистрира животните.

По време на проверката се оказа, че в двора има само 9 свине майки и прасенца на по няколко седмици. Останалите прасета бяха пуснати из царевичната нива наоколо, заедно с кучетата.

Около 11 часа пристигна внушителен екип ветеринари, облечени с подходящи костюми и започнаха принудителното умъртвяване на животните с ток. До арест на Стоян Стоянов не се стигна, защото той се качи на такси и замина от стопанството. „Започваме с животните, които са тук и ще търсим останалите“, заяви д-р Славов. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
loading...