Полският първи дипломат заяви, че Варшава трябва да се стреми към “успокояване на емоциите”

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова оцени изявленията на министъра на външните работи на Полша Яцек Чапутович за това, че Варшава е удържала победа в спора за историята с Русия.

“Това мислят всички Наполеоновци: и Бонапарт, и в болницата (психиатрията)”, написа Захарова във “Фейсбук”.

Така тя коментира изявлението на Чапутович за “победата” на Полша в историческия спор с Русия. В същото време полският първи дипломат заяви, че Варшава трябва да се стреми към “успокояване на емоциите и нормализиране на отношенията” с Москва, тъй като, въпреки всички различия, двете страни са съседи.

Миналата година руският президент Владимир Путин настоя, че малко преди началото на Втората световна война Полша е била заедно с хитлеристка Германия и през 1938 г. е участвала в разделянето на Чехословакия. Той направи това изявление като коментар на резолюцията на Европейския парламент от септември 2019 г., осъждаща тоталитарните режими – болшевишкия на Сталин и националсоциалистическия на Хитлер.  https://lupa.bg/

Путин, говорейки в Йерусалим, каза, че Холокостът е бил и ще остане дълбока рана, трагедия, която винаги ще се помни, а задължението на политиците е да защитават доброто име на героите от Втората световна война и да поддържат истината и справедливостта. Той добави, че всички са отговорни за предотвратяването на трагедията на Втората световна война.

Руските политици многократно са говорили за опитите на няколко европейски държави да пренапишат историята.
И така, в средата на декември Владимир Путин заяви, че някои западни страни, в частност Полша, са влезли в конспирация с фашистка Германия, като Русия разполага с документи за съответните преговори.

Държавният глава разказа как полският посланик в Третия райх обещал да издигне паметник на Адолф Хитлер за плановете му да изпрати евреите в Африка. Варшава не призна този факт и руският посланик беше извикан във външното министерство. Думите на Путин предизвикаха възмущение сред полските власти, които се опитват да обвинят за началото на войната СССР, като се позовават на Пакта Молотов-Рибентроп.

http://epicenter.bg/