Спрямо предходни години през първото тримесечие на тази година са купени значително повече дърва, коментираха от Държавното ловно стопанство – Балчик. Дърва има и ще има, увериха от там. Търговци също споделиха, че търсенето е повишено – цената за нацепени дърва е около 120 лв. за кубик.

Североизточното държавно предприятие излезе с апел да се поръчват навреме дървата за огрев за следващия отоплителен сезон. В тази посока продължават срещите с кметовете на населени места, за да може по-бързо да бъдат направени списъци на желаещите да получат дърва другата зима. Към момента пространственият кубик в 18 подразделения на предприятието е средно 55 лева без ДДС от временен склад в гората, а наетият транспорт е 25-27 лв. на пространствен кубик без ДДС.

Кметският наместник на село Дъбрава, община Балчик, Мирослава Петрова каза, че в тяхното село вече са съставили и предали списъка, който включва общо петнайсетина души за общо 137 кубика. Подобна е заявката и за село Пряспа по думите на кметския наместник Димитричка Илиева. Според възможностите си хората заявяват по 3 до 10 кубика.

Мария Кунева – еколог в ОбА, към момента четири села не са подали количества. Това са Тригорци, Стражица, Безводица и Гурково. Жителите на тези, а и на другите селища, могат да направят своите заявки чрез кметствата или Държавното ловно стопанство, откъдето са уверили, че няма да оставят никой без дърва, каза още Кунева. Край нашето село има сечище и хората избират да отидат директно там, обясни липсата на интерес кметът на Безводица Марин Дянков.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик

https://bnr.bg/varna