Радостина Енчева е преизбрана на длъжността директор на Историческия музей в Балчик. Последният етап от конкурса се състоя на 31 март 2022 г. пред комисия от 11 членове с представители на Общината, регионални исторически музеи, синдикати, както и на асоциацията на работодателите в областта на културата. Тя е била единствен кандидат за поста.

Над 20 000 единици има в Историческия музей и нашата основна задача е да издирваме, съхраняваме, опазваме и популяризираме културното наследство, каза Енчева.

За една институция като нашата е много важно да има достижими и ясни цели. Моята концепция за развитие на съвременния музей следва и предходната, а именно да се организират събития, които да събират жителите на града. Музеят да е жив организъм, да се променя според интересите на публиката. Пандемията направи много промени – започнахме онлайн изложби, триизмерни визуализации, холограмни изображения. По нов модерен начин да бъдат представени нашите колекции“ – коментира Енчева в каква насока ще се развива музейното дело в Балчик.

„Една от нашите дейности, която музеят извършва, е работата с деца, тепърва ще я разширяваме“ – посочи още Енчева. Едно от последните занимания е творческата работилница с деца, посветена на Великден. В момента тече онлайн конкурс, насочен към всички възрасти, „Великденско вдъхновение“ – за украса и шарени яйца, картичка, рисунка, литературна творба. Творбите ще бъдат поместени на фейсбук страницата на музея, а участниците с най-много харесвания ще получат грамоти и награди. Победителите ще бъдат обявени в навечерието на Великден – 20 април, съобщава екипът на Историческия музей, който желае творческо вдъхновение и успех на всички участници.

Балчишкият музей ще продължи ежегодните разкопки на късноантичната крепост. С пътуваща изложба, посветена на Храма на Кибела в Балчик, разкрит случайно при изкоп за строеж през 2007 година, ще се отбележат 15 години от откриването на античната находка. Намеренията са първата и спирка да бъде в Президентството.

Директорът на музея Радостина Енчева благодари на екипа си, с който ще продължат да работят по дигитализация на фондовете, лятна академия за деца и стремеж за модерно и интересно експониране на историческите ценности.

Албена ИВАНОВА

https://bnr.bg/varna