• Дори сред най-запалените любители на котки все още е жив стереотипът, че черният цвят на котка с опашка привлича неприятности в къщата. Наистина ли е?

Черните котки в популярната култура отдавна се свързват с нещо дяволско и мистично. Струва си да си спомним поне същия хипопотам от книгата „Майстора и Маргарита“ или Салем от телевизионния сериал „Сабрина, тийнейджърката вещица“. Много хора обичат тези герои, което със сигурност не може да се каже за обикновените им колеги.

Всяка година десетки, ако не и стотици хиляди черни котки умират по света, ставайки жертва на особено суеверни хора. В допълнение, необичайното оцветяване често пречи на животните да намерят дом и любящи собственици. Те прекарват по-голямата част от живота си в приюти или на улицата и всичко това се дължи на неоснователни предразсъдъци.

Въпросът за несправедливото отношение към опашатите животни беше повдигнат за първи път от италианците през 2007 г. В същото време се появи много необичаен празник, който в крайна сметка се разпространи по целия свят – Денят на черните котки, който се празнува ежегодно на 17 ноември. Канал 5 разбра откъде идва ужасното суеверие и струва ли си да вярваме в него днес.

Откъде идват суеверията за черните котки?

Има няколко теории, обясняващи връзката между косматите домашни любимци и мистиката. Един от тях произхожда от скандинавските митове. Така богинята Фрея, която беше най-известният прототип на вещица, обикновено се возеше на колесница, теглена от две черни котки.

Според друга домашните любимци с тъмни цветове през Средновековието са били особено популярни сред гадателите и магьосниците. Може би това беше мистериозният им външен вид, както и способността им да се „сливат“ със сянката и да виждат добре в тъмното.

Тъй като в онези дни те не стояха на церемония с поддръжници на неземни сили, незабавно ги изпращаха на блока за рязане или на огъня, мнозина вярваха, че жените могат да прехвърлят душата си в тялото на домашен любимец преди смъртта, за да избегнат ужасно съдба.

Ето защо домашни любимци, лични вещи и дори жилището на обвиняемите често са били обект на инквизиция. Това обаче не спаси хората от мистериозна вещица, търсеща отмъщение на целия свят. Оттук идва и популярното суеверие: черна котка, пресичаща пътя, със сигурност ще донесе неприятности и провали на минувачите, които срещне по пътя. Така според легендата била изпълнена последната воля на екзекутираната жена – да отмъсти на всички, замесени в нейната смърт.

Освен това към мистичното животно се отнасяли предпазливо по време на епидемията от бубонна чума. Домашните любимци се заразили по време на лов на плъхове, пренасяйки сериозно заболяване в града. Духовенството обаче, което установи закона за изгаряне на всички черни котки на празника на Свети Йоан (24 юни), не взе предвид факта, че без тях броят на болните плъхове само ще се увеличи, тъй като просто ще има няма кой да хване гризачите. Така разпространението на чумата се ускорява многократно.

Най-разпространените суеверия за черните котки

Много хора знаят, че черна котка, пресичаща пътя, няма да доведе до нищо добро. Но има много повече суеверия, свързани с домашните любимци.

  • Например, има знак, според който срещата на черна котка, която седи на пътя по пътя ви, е добър знак. По този начин силите отгоре показват ясно, че човек е на точното място в точното време.
  • Има и мнение, че при никакви обстоятелства не трябва да прогонвате опашат гост, който неочаквано пристига на вратата на къщата. Животно, надарено с магически сили, е в състояние да усети благоприятна енергия и да привлече още повече щастие в дома.
  • Освен това черните котки имат лечебни свойства. Ако някой от домакинството се разболее, верният домашен любимец непременно ще дойде, ще легне до или върху тревожната част на тялото и след няколко часа болката и неразположението ще изчезнат напълно.
  • И, разбира се, верните спътници на вещиците, ако са добре обгрижвани и обичани в къщата, защитават собствениците си от злото око и щетите.

Следователно, особено суеверните хора нямат причина да се страхуват от черни котки. Един космат домашен любимец, ако се сприятелите с него, може да бъде изключително полезен в ежедневието. И ако не е толкова лесно да се отървете от предразсъдъците, тогава можете да прибегнете до древни начини да се предпазите от „магията“ на черна котка, пресичаща пътя. Предците вярвали, че мистичната опасност може да бъде избегната по различни начини: като плюете три пъти през лявото си рамо или като задържите копче, когато пресичате мястото, където тичаше опашатият. В този случай определено няма да се случи нищо свръхестествено.

В кои части на света черните котки са символ на късмет?

Не всеки в света се отнася с недоверие към черните котки. Например в някои части на Англия вярват, че собственикът на необичаен домашен любимец винаги ще бъде заобиколен от почитатели. А Шотландия и Япония са твърдо убедени: тъмната вълна е най-мощният магнит за привличане на пари, така че собствениците на такива домашни любимци винаги ще бъдат богати.

Много моряци също са съгласни, че черните котки привличат късмет. Често животното е първото, което се пуска на разходка на палубата преди следващото пътуване, така че пътуването да премине без инциденти.

Как черните котки оставиха своя отпечатък в историята

Все пак знаците за черни котки не се появиха от нищото. Има много случаи в историята, когато домашни любимци с характерна тъмна козина наистина са оправдали репутацията си.

Например, крал на Англия Чарлз I имаше космат фаворит.Той ужасно се страхуваше, че някой от суеверните му слуги ще убие животното, така че котката беше охранявана ден и нощ. Когато домашният любимец почина (за щастие от старост), кралят, без да сдържа емоциите си, възкликна, че късметът му го е напуснал завинаги. Независимо дали е съвпадение или не, няколко месеца по-късно монархът е екзекутиран, когато гражданската война пламва.

Друг забележителен инцидент се случи в Съединените щати по време на футболен мач между Чикаго Къбс и Ню Йорк Метс през 1969 г. През второто полувреме черна котка внезапно нахлу на терена. Както се оказа по-късно, това е било нагласа на феновете. Животното се затича към играчите на Чикаго, като по този начин реши изхода на играта. Срещата завърши с победа на играчите на Ню Йорк със съкрушителен резултат. Чикаго Къбс също загубиха всички следващи мачове през сезона.

Такива полярни ситуации за пореден път демонстрират, че лошата репутация на черните котки не е нищо повече от съвпадение. Може би с течение на времето стабилният стереотип най-накрая ще загуби силата си и косматите домашни любимци вече няма да бъдат свързвани с неземни сили, смърт и нещастия.