Елена Павлова и Милена Радева представят във Варна своята образователна поредица „Дивите животни на града“

0
14



Писателката Елена Павлова и художничката Милена Радева гостуват на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна, за да представят своята съвместна поредица „Дивите животни на града“, издадена от „Българска илюстрация“. Те провеждат срещи с читатели и показват изложба с илюстрации от енциклопедиите, както и авторски и преводни книги на Елена Павлова във фоайето на библиотеката. 

Експозицията включва десет табла с рисунки от двете книги на авторките, посветени на дивите животни в града, обясни за БТА Радева, която освен илюстратор е и техен издател. Всички изображения са авторски, правени на ръка с акварел, уточни тя и добави, че е търсено животните да са максимално реалистични като в научно издание, а не одухотворени като в детските книжки. 

Поредицата се състои от три издания, като последното е посветено на недивите животни на града. Целта им е да запознаят читателите с обитателите около нас, които често не забелязваме, но понякога те се нуждаят от нашата помощ, уточни художничката. Двете авторки започват да работят по изданието през 2020 г. и всяка година оттогава предлагат на пазара по една книга. Имат идея да разширят темата с дивите животни по света, като започнат с Черно море, сподели още Радева. 

Елена Павлова пише своите разкази по истински истории, случили се във ветеринарни клиники и организации, занимаващи се със спасяване на животни. „Това са енциклопедии, подкрепени с приказки. Постарахме се да дадем случаи от практиката на фондациите. Книгите са за самостоятелно четящи деца, като сложността на текстовете е консултирана с педагог и психолог“, уточни тя като добави, че има и тъжни истории, защото двете с илюстраторката смятат, че децата трябва да бъдат подготвени за реалния живот. В книгите всяко животно се представя накратко с „визитна картичка“, за да има образователна стойност. Надяваме се това да помогне на децата да се грижат правилно за животните около тях, добави писателката.

Елена Павлова и Милена Радева са работили в различни организации в помощ на животните и идеята за поредицата е дошла, когато се срещат на фестивала на детската книга в Сливен. Кандидатствали са по програма за социално ангажирани изкуства в Национален фонд „Култура“, която подкрепя начинанието им. По този начин можем да представим в кратък вид за деца това, което се случва с нашата планета, да им кажем колко видове са изчезнали, за да разберат, че обитателите й имат нужда от нашата помощ, каза писателката. 

По думите й дивите животни се нанасят в градовете, защото човекът се намесва в тяхната естествена среда и все по-често можем да видим лисици, язовци, костенурки, таралежи, лястовици, бързолети. „Ние забелязваме много малка част от тези обитатели, но в градска среда те по-често се сблъскват с беди, причинени от хората, от които няма как да се възстановят“, посочи Павлова. 

Тя подчерта, че книгата предлага методи за оказване на помощ на пострадали животни и поясни, че правилното поведение не е да ги приберем и отглеждаме като домашни животни, а да потърсим специализирана помощ, за да могат рехабилитираните да се върнат в своята среда.

Елена Павлова е писател и преводач на научна фантастика, фентъзи и книги-игри. Пише и романи за деца и младежи. Първата си книга издава през 1994 г. и оттогава има публикувани редица романи и разкази, както и участия в алманаси и сборници. В преводаческото й портфолио има автори като С. Кинг, Р. Маккамън, А. Рейнолдс, Фр. Хардинг, П. Бачигалупи, В. Е. Шуаб, както и класици като Р. Хауърд, Е. Бъроуз и Т. Х. Уайт.

Милена Радева е завършила специалност Книга и печатна графика в Националната художествена академия. Работи като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Има над 200 издания, а нейни концепции стават част от изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България. Тя е създател на издателство „Българска илюстрация“ и е организатор на Биеналето на илюстрацията. 

 



Източник БТА