В египетския музей в Берлин, 24 октомври 2000 г., автографът на Клеопатра е открит за първи път в света. Царицата е подписала заповедта със собствената си ръка, като е написала на папируса на гръцки: „Така да бъде“. Този подпис на египетската царица по принцип е единственият автограф на някой от владетелите на древен Египет: повечето от последните, както смятат някои египтолози, изобщо не са знаели как да пишат.

Съвременната информация за последния владетел на елинистическия Египет, Клеопатра, е доста противоречива и двусмислена. В резултат на това всяка археологическа находка, свързана с периода на нейното управление, е от голямо значение за науката.

Открит в египетския музей в Берлин, папирусът с единствения оцелял автограф на Клеопатра е именно документът, който е помогнал да се разкрият някои от тайните на нейния живот и смърт.

Има версия, че Клеопатра се е смятала за богиня и че смъртта от ухапване на кобра ще я доведе до боговете. Тази версия стана широко разпространена сред учените.
Според тях Клеопатра осъзнала своето предположение, след като получила вест за смъртта на любимия си Марк Антоний. В писмо, написано до Цезар, Клеопатра поискала да бъде погребана с Антоний.
Пратениците на Цезар намерили кралицата мъртва – тя се отровила със змийска отрова. Това се потвърждава от факта, че прислужниците на кралицата са починали едновременно с нея, тоест те също са били отровени.
Мястото на погребението на Клеопатра и Антоний все още остава загадка.
Клеопатра VII Филопатор (69-30 г. пр. Н. Е.) от македонската династия Птолемей (Лагид) е последната царица на елинистическия Египет.
Клеопатра VII управлява Египет 21 последователни години в съвместно управление с братята си, които по традиция са нейни официални съпрузи – Птолемей XIII и Птолемей XIV. По-късно тя е била във фактически брак с римския командир Марк Антоний, който е последният независим владетел на Египет преди римското завоевание. Често, макар и не съвсем коректно, тя се смята за последния фараон на Древен Египет. Тя придобива широка популярност благодарение на любовната си връзка с Юлий Цезар и Марк Антоний. Тя е имала син от Цезар, а от Антоний – двама синове и дъщеря.

Животът и смъртта на Клеопатра са послужили като сюжет за голям брой литературни произведения, драматични продукции и филми.