КАЙРО, 28 май – РИА Новости. Главната прокуратура на Египет е получила жалба с искане за забрана на прожекцията на документалния филм на Netflix “Царица Клеопатра” в страната, който предизвика широко недоволство сред египтяните, съобщава вестник El Watan, цитирайки документа.
Документалният филм “Кралица Клеопатра”, с участието на британската чернокожа актриса Адел Джеймс, беше представен премиерно по Netflix на 10 май. Дори след пускането на трейлъра през април, филмът беше силно критикуван в Египет.

„Съветникът Есам Рефаат в края на съобщението си поиска филмът да бъде премахнат от платформата Netflix и забранен за постоянно“, цитира вестникът съдържанието на жалбата срещу сериала.

В документа по-специално се отбелязва, че показването на картината е станало без съгласуване на художествената идея и начина на нейното изпълнение с египетското министерство на антиките, както и с министерството на културата на страната. Освен това авторът на жалбата, правен съветник на министъра на културата Есам Рефаат, подчерта, че Netflix е изкривил добре известен исторически образ, като по този начин е създал исторически фалшификат.
Рефаат изрази мнение, че авторите на филма за Клеопатра при създаването му е трябвало да се обърнат към специалисти в областта на археологията и антропологията, за да създадат правилен образ на централния герой.
По-рано главният археолог в египетското министерство на туризма и антиките Магди Шакер каза пред РИА Новости, че древноегипетската царица Клеопатра не е била тъмнокожа. Говорейки за целите на филма Netflix, специалистът изрази мнение, че по този начин Западът „се опитва да изкриви цивилизацията с желанието да се намеси в нея“. В същото време Шейкър подчерта, че Западът не успя да разпали конфликта на цивилизациите.
Кралица Клеопатра произхожда от македонската династия на Птолемеите, тя се възкачва на трона на 18-годишна възраст. Клеопатра е била известна със своя остър ум, образование и фатален чар. Нейният образ в историята е обвит в легенди за множество драматични романи. През 30 г. пр. н. е. Клеопатра и нейният любовник, римският генерал Марк Антоний, се самоубили малко след поражението си в битката при Акциум срещу римския император Октавиан. Предполага се, че са били погребани заедно. Гробницата на Клеопатра все още не е открита.